hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A metformin megelőzheti a dohányosok tüdőrákját

Ha beigazolódnak azok az előzetes laboratóriumi eredmények, amelyeket az American Association of Cancer Research (Amerikai Rákkutató Szövetség) 101. találkozóján ismertettek, akkor a metformint, amely ma a 2-es típusú diabétesz kezelésének egyik alappillére, nemsokára a tüdőrák megelőzésére is használni fogják.
A széles körben alkalmazott metformin csökkenti az inzulinszerű növekedési faktor 1 (insulin-like growth factor-1, IGF-1) és a keringő inzulin szintjét, ezáltal fejtve ki jótékony hatását a 2-es típusú diabéteszben. A legújabb vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy gátolja a tumornövekedést is.
 
„Ez a jól tolerálható, világszerte engedélyezett antidiabetikum megakadályozta a dohányban található egyik karcinogén anyag tüdőrákot okozó hatását” – mondta dr. Phillip A. Dennis, a National Cancer Institute főmunkatársa, a ScienceDaily híre szerint..
 
Dr. Dennis és munkatársai egereket először nikotin eredetű nitrózamin hatásának tettek ki; ez az anyag a dohányban található legerősebb karcinogén, és bizonyítottan elősegíti a tüdőrák kialakulását. Ezután 13 héten át metforminnal kezelték az egerek egyik csoportját.
 
Ha az egerek szájon át kapták a metformint, akkor a bennük kialakuló tüdőrákok aránya 40–50 százalékkal kisebb volt, mint a kezeletlen csoportban. Még kifejezettebb volt a hatás, ha injekcióban adták a metformint: ekkor 72 százalékkal csökkent a tüdőrák előfordulása. A gyógyszert az egerek mindkét formában jól tolerálták. Dr. Dennis elmondta, hogy a metforminnak az a szintje, amelyet egerekben elértek, biztonságosan elérhető emberben is.
 
Emellett vizsgálták a metformin hatását a tüdőrák számos biomarkerére. Kiderült, hogy az mTOR (mammalian target of rapamycin) nevű biomarkert, amely serkenti a tüdőrák növekedését, erőteljesen gátolta a metformin a keringő inzulin és IGF-1 szintjének csökkentése révén.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink