hirdetés
2024. augusztus. 14., szerda - Marcell.
hirdetés

 

Mesterséges intelligenciával működő kórházat fejlesztettek

Kínai kutatók fejlesztettek ki egy mesterséges intelligenciával működő kórházat, számol be összefoglalójában az autopro.hu.

Egy interjúban a kínai kutatók arra világítottak rá, hogy milyen gyakorlati felhasználásai lehetnek az egészségügy innovatív megközelítésének. Az MI kórház koncepciója, vagyis, hogy mesterséges intelligenciával működő orvosok kezelnek virtuális betegeket, nagy jelentőséggel bír mind az egészségügyben dolgozók, mind a többi emberek számára. Az MI kórház célja, hogy mesterséges doktorokat képezzen egy szimulált környezetben, hogy azok maguktól tanulhassanak és fejleszthessék a kezelési módszereiket. A Tsinghua Egyetem kutatói által „Mesterséges Kórház” névre keresztelt virtuális világ minden doktorát, nővérét és betegét nagy nyelvi modellek (LLM-ek) által hajtott, önálló interakciókra képes intelligens „személyek” vezérlik.

Lenyűgöző módon, az MI doktorok akár tízezer beteget is képesek ellátni pár nap alatt, míg az emberi társaiknak ez legalább két évet igényelne. Emellett a képzettebb virtuális orvosok meggyőző, 93,06 százalékos eredményt értek el az Egyesült Államokban az orvosi engedélyért teljesítendő MedQA adatkészlet tesztjén, ami a légutakkal kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. A tesztben a betegek kezelésének teljes folyamatát szimulálják, amibe a konzultációk, vizsgálatok, diagnózisok, kezelések és az azt követő feladatok is beletartoznak.

A Mesterséges Kórházban szimulált környezetben két fő személytípus található meg: betegek és egészségügyi szakemberek, akik végtelenségig bővíthető szerepköreit a GPT-3.5 állítja elő. A Mesterséges Kórházban számos különféle konzultációs és vizsgáló terem kapott helyet, amik egy bizonyos számú mesterséges dolgozó jelenlétét igénylik, emiatt a kutatók egy 14 doktorból és négy nővérből álló csapatot hoztak létre. Előbbiek feladata, hogy diagnosztizálják a betegségeket és kezelési terveket hozzanak létre, míg utóbbiak a mindennapos ellátás fenntartását végzik.

Az autopro.hu összeálltásából az is kiderül, jelent-e bármi előnyt az MI kórház a valódi egészségügynek.

(forrás: autopro.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!