hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

A digitalizáció teszi hatékonyabbá a kardiológiai szűréseket az alapellátásban

Hazánkban vezető haláloknak számítanak a szív-és érrendszeri betegségek, összességében a halálozások 49 százalékáért felelősek. A lakosságot monitorozó szűrések, az egészségtudatosság ösztönzése ezért kulcsfontosságú. A digitalizáció új dimenziókat nyithat a betegellátásban és a diagnosztikában, amiben a robbanásszerűen terjedő okoseszközök és innovatív adatelemző megoldások is segítenek.

Orvostechnikai fejlesztések a hatékonyabb egészségügyi alapellátásért 

Egy tavaly lezárult EFOP pályázat[1] keretében több mint 60 típusú - többek között kardiológiai, angiológiai eszközök, sürgősségi/újraélesztő táskák, defibrillátorok, ultrahang készülékek, valamint különböző diagnosztikai és terápiás - eszközök kerülhettek háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatokhoz. A közel 25 milliárd forint támogatási összegből megvalósuló projekt célja az volt, hogy a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges eszközök fejlesztésével az alapellátáson belül a háziorvosi (benne a felnőtt-, gyermek- és vegyes) szolgálatok kapuőri funkcióját megerősítsék. Az eszközök valamint az erre épülő szakmai támogató hálózat működtetésével olyan komplex szolgáltatást biztosítanak a háziorvosoknak és praxisközösségeknek, amely az eszközpark fejlesztése mellett, a lakosok számára helyben nyújtott szolgáltatások alkalmazásával is hozzájárulhat a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez. E projekt során mintegy 2500 háziorvosi praxis részesült fejlesztésben, amely magában foglal nyugalmi és Holter EKG készülékeket, boka-kar index mérőket, nyugalmi spirométereket, valamint pitvarfibrilláció-szűrő EKG-t. Az eszközök mindegyike alkalmas natív adatok továbbítására, de érdemes kiemelni a BTL nyugalmi és Holter EKG készülékeit, melyek Netconsult nevű szoftvere direkt a távleletezésre lett kifejlesztve. Ennek segítségével a szakorvosok anonim módon férnek hozzá az összes mért natív adathoz, a program okos funkciói pedig előre kiemelik és felhívják a figyelmet az esetlegesen problémás részletekre. A projekt keretein belül 1342 nyugalmi és 753 db Holter EKG készüléket szállítottak ki a vidéki háziorvosoknak.

Távleletezés és egygombos szakorvosi konzultációk

Dr. Szilágyi Attila osztályvezető főorvos, Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Kardiológiai Osztály
Dr. Szilágyi Attila osztályvezető főorvos, Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Kardiológiai Osztály

A Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Kardiológiai Osztálya azon első intézmények között van, amelyek csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Dr. Szilágyi Attila osztályvezető főorvos kiemelt szerepet vállalt a projekt körzetbeli háziorvosokkal való megismertetésében.

A kardiológiai távleletezés alkalmazása a háziorvosi praxisokban nem csupán a diagnosztikai folyamatok hatékonyságát növelheti, hanem jelentősen javíthatja a betegek ellátásának minőségét is – ismerteti Szilágyi Attila. Az egri kórház kardiológusai jelenleg négy háziorvossal dolgoznak együtt és kettő csatlakozása folyamatban van. A BTL cég 12 elvezetéses EKG berendezését vagy a 24 órás Holter EKG eszközét alkalmazó praxisok pácienseinek így lehetőségük van arra, hogy a szakorvosi rendelő helyett a háziorvosnál végezzék el a szükséges vizsgálatokat. Aki a felvett adatokat egy internetes konzultációs rendszer révén (BTL NetConsult) közvetlenül, egy gombnyomással elküldheti a kardiológus szakorvosoknak. Ez azért is fontos, mert kardiológiai diagnózist, például egy szívritmuszavart csak kardiológus szakorvos diagnosztizálhat, de a háziorvosoknak nagyon fontos szerepük van a szakszerű előszűrésben, ami a folyamat hatékonyságát jelentősen növeli. 

A konzultációs kérést elfogadva a kardiológus szakorvos teljes értékűen (mintha ő végezte volna el a vizsgálatot a helyszínen) tudja kiértékelni az eredményeket, majd azok alapján felállíthatja a diagnózist. Az egri szakemberek által jól ismert, illetve a világban széleskörűen alkalmazott rendszer alkalmazásával kiváltható, hogy a beteg elmenjen a szakorvoshoz, így kihelyeződik egy vizsgálat a háziorvos rendelőjébe, hatékonyabbá válik a diagnosztikai folyamat.

Megfelelő szakmai támogatással, a háziorvosi rendelőben elvégezhető olyan vizsgálat, ami korábban csak a szakorvosnál volt lehetséges. Mi a területi ellátási kötelezettség részeként tekintünk erre a feladatra, ami nekünk mindenképp előnyös, mert erősödik a szakmai együttműködés, jobb lesz a betegellátás, nő a kapacitásunk és megtöbbszöröződik a megállapított diagnózisok száma – teszi hozzá Szilágyi Attila.

„Megfelelő szakmai támogatással, a háziorvosi rendelőben elvégezhető olyan vizsgálat, ami korábban csak a szakorvosnál volt lehetséges.
„Megfelelő szakmai támogatással, a háziorvosi rendelőben elvégezhető olyan vizsgálat, ami korábban csak a szakorvosnál volt lehetséges.

Az önkéntes alapon működő rendszer az adatok nagy mennyisége miatt hatalmas lehetőséget rejt nemcsak a konkrét páciensek diagnosztizálásában, hanem regiszterbe gyűjtve - megfelelő lefedettség esetén - képet tud adni a teljes magyar populációról, ami egy elemezhető adatbázis révén alapja lehet szakmapolitikai döntésnek is. Szilágyi Attila megemlíti itt a mesterséges intelligencia potenciális szerepét, amely szintén nagy segítség lehet az adatok elemzésében, előszűrésében, hiszen a technológiai jelenleg inkább ebben tudja partnerként támogatni az orvosok munkáját. A cél ezért az, hogy minél több háziorvos csatlakozzon a Magyar Kardiológiai Társaság által felkarolt kezdeményezéséhez és minél több régióban jöjjön létre az egrihez hasonló lokális együttműködés. Ennek alapja elsősorban nem is a technológia, hanem a szakmai kooperáció a kardiológiai szakrendelések és a háziorvosi praxisok között, aminek ösztönzése szintén a program fő célkitűzései között szerepel.

Hogyan működik a digitális távleletezés?

A kardiológiai távleletezés alapját a digitális technológia és az internetes kommunikációs eszközök képezik. A folyamat lépései:

  1. Vizsgálat elvégzése: A háziorvos modern diagnosztikai eszközök segítségével, mint például a nyugalmi és Holter EKG, elvégzi a szükséges kardiológiai vizsgálatokat. Ezeket az eszközöket a TSO Medical Kft. szolgáltatja, biztosítva a legkorszerűbb technológiát a praxisok számára.
  2. Adatok továbbítása: A vizsgálat során gyűjtött adatok digitális formátumban, biztonságos és titkosított kapcsolaton keresztül, közvetlenül továbbításra kerülnek a kórház kardiológiai osztályára. Ez a folyamat lehetővé teszi az adatok azonnali elérhetőségét a kardiológus számára.
  3. Lelet készítése: A kardiológiai osztály szakorvosai ezután értékelik az adatokat, és digitális távleletet állítanak ki, amely tartalmazza a diagnózist és a javasolt kezelési tervet.
  4. Visszajelzés a háziorvosnak: A távlelet elektronikusan visszaküldésre kerül a háziorvoshoz, aki ennek alapján tájékoztatja a beteget az eredményekről és a további lépésekről.

TSO - Magyar Kardiológusok Társasága együttműködés

A TSO Medical Kft. együttműködik az egészségügyi intézményekkel, szakmai szervezetekkel és a háziorvosokkal, hogy a távleletezés lehetőségeit minden érintett számára elérhetővé tegye. „Úgy látjuk, hogy a TSO Medical Hungary szerepe egy híd képzése az elérhető megoldások és az orvosok között. Úgy érezzük, hogy az EFOP projekt eredményeképpen óriási lehetőség hullott az egészségügy ölébe, hogy fejlessze a hazai kardiológiai szűréseket. Küldetésünk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy ismeretterjesztés és oktatás útján csökkentsük a Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségekből fakadó halálozások mértékét”- fejti ki Uliczki Soma, a berendezéseket szállító TSO Medical Kft. ügyvezető igazgatója. A cég által biztosított képzések és támogatások segítik az orvosokat az új technológiák hatékony alkalmazásában, és elősegítik a digitális távleletezés rendszerének integrálását a mindennapi gyakorlatba. A TSO szakembere a távleletezés fontosságát kiemelve, így fogalmaz: „A kardiológiai távleletezés nem csak egy technológiai innováció; ez egy új paradigmát jelent a betegellátásban. Büszkék vagyunk arra, hogy eszközeinkkel és szolgáltatásainkkal hozzájárulunk az egészségügyi szektor ezen fontos ágának fejlődéséhez, segítve a háziorvosok és a kardiológusok közötti zökkenőmentes együttműködést.” A cég több előadással is segíti az orvosokat, többek között ott lesznek a HAOSZ konferencián (június 6-8.), TSO szimpózium az Okos orvoslás témakörében: június 6, 9:00., a Pécsi Kardiológiai Kongresszuson (szeptember 27-29.), az MKT Kardiovaszkuláris Képalkotó Munkacsoport Kongresszusán (október 10-12.), a Budapesti Kardiológiai Napokon (november 14-16.). Amennyiben szeretnének részt venni a programban, tudnak érdeklődni az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címen.

„A kardiológiai távleletezés nem csak egy technológiai innováció; ez egy új paradigmát jelent a betegellátásban.
„A kardiológiai távleletezés nem csak egy technológiai innováció; ez egy új paradigmát jelent a betegellátásban.

Pozitív visszajelzések a háziorvosoktól

A TSO szakemberei elmondták, hogy a programmal kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeztek hozzájuk. Azt tapasztalják, hogy aki használja a rendszert, az elégedett vele. Kiemelik, hogy vannak azonban olyanok, akik félnek az újtól, nem nyitottak a korszerű funkciókra, vagy csak nem rakták még össze az eszközöket. Ezért a cég elindított egy „Okos orvoslás a kardiológiában” című projektet azzal a céllal, hogy a háziorvosok megismerkedjenek a készülékek által nyújtott lehetőségekkel, illetve hogy amennyiben szükség van rá, tudják frissíteni a tudásukat a kardiológiában. Így nem csak termékspecifikus tudást adhatnak át, hanem átfogó tudástárat mindenről egy EKG helyes felhelyezésétől kezdve a lelet értelmezéséig. Annak érdekében, hogy egy háziorvos tudja a protokollokat, hogy milyen esetben utalja egyből tovább a beteget szakorvoshoz, vagy akár egyből a sürgősségi ellátásra. Az állandóan frissülő tudásanyagot a cég okos orvoslás weboldalán érhetik el.

BTL 4_EKG berendezés
BTL 4_EKG berendezés

A diagnosztikai adatgyűjtő eszközök szintjei

1. Nem gyógyászati okoseszközök; okosórák, okoskarkötők, amelyek egészségügyi adatokat képesek gyűjteni. A piacon már számos cég gyárt pulzusszám és EKG készítésre  alkalmas eszközöket, ezek nagyban elősegíthetik a releváns orvosi adatok gyűjtését. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy azok mérései validálva legyenek, azaz megfelelő klinikai tesztekkel igazolható legyen, hogy a pulzusszámot vagy az EKG görbét valóbban megfelelő pontossággal tudják mérni és megjeleníteni. Dr. Szilágyi Attila hozzáteszi, hogy jelenleg a pulzusszám mérésének technológiája kiforrottabbnak számít, de például az Apple okosórái validált egészségügyi adatokat mérnek az EKG tekintetében is. Veszélyt az jelenthet ezeknél az eszközöknél, ha nem validált eredmények alapján ad riasztást a pácienseknek. Mindezek mellett a kereskedelemben kapható eszközök nagy segítséget jelentenek a diagnosztikában, hiszen azok folyamatosan mérnek és gyűjtenek adatokat, azonban ezek csak a vészjelzésre jók, a diagnózis felállításához minden esetben szakorvos által gyógyászati eszközök által elvégzett vizsgálatok szükségesek. 

2. A második szintje az adatgyűjtő diagnosztikai eszközöknek a kifejezetten panasz esetén alkalmazott, többnyire 1 elvezetéses dedikált EKG készülékek, mint például az egri WIWE fejlesztése, amely szükség esetén végeznek mérést, így a páciens zsebében hordva bármikor megbízható adatokat tud eljuttatni e-mailben is a megfelelő címekre, vagy említhetjük a Viatom pitvarfibrilláció szűrőjét is. 

3. A következő szintet a hosszabb távon, akár két hétig is folyamatos EKG mérést végző eszközök jelentik. Ezek terén történt a legnagyobb áttörés Dr. Szilágyi Attila szerint, aki kiemeli, hogy már messze meghaladtuk az övtáskában hordott, a betegek mindennapjait megnehezítő kényelmetlen eszközöket, vannak mellkasra helyezhető tappancsszerű kompakt szerkezetek, amelyek vezeték nélkül képesek hosszú távon biztonsággal üzemelni akár 3-7 elvezetést is biztosítva a páciens otthonában is. 

4. A legkomolyabb diagnosztikai eszközök pedig már az invazív beavatkozással a bőr alá ültethető beépíthető loop recorderek, amelyek akár 1-2 évig folyamatosan képesek rögzíteni az adatokat. 

A telemedicina legszélesebb körben ezek közül főként az első kettővel foglalkozik, de ahogy láthattuk, a jelen projekt keretein belül van lehetőség bizonyos, a 3. kategóriába tartozó eszközök adatainak fogadására is - teszi hozzá a kardiológus főorvos. 

[1] EFOP-1.8.22-20-2022-00002 https://www.nnk.gov.hu/index.php/nnk-projektek/efop-1-8-22-20-2022-00002

Myat Kornél
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés