hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Megbízhatatlan lehet a tüdőrák CT-felvétele

Egy új vizsgálat azt mutatta ki, hogy a tüdőrákokról készített CT-képet kritikusan kell szemlélni, mivel – nem is olyan ritkán – előfordul, hogy a felvételen tévesen a rák progressziója vagy zsugorodása látszik. E tévedések döntő hatással lehetnek a kezelés folytatására vagy megszakítására.

„Az orvosnak és a betegnek is tisztában kell lennie azzal, hogy a felvételen látható kis változásoknak nincs feltétlenül jelentőségük” – mondta dr. Gregory Riely, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont tüdőrák-specialistája. „A 10 százalékot meg nem haladó változások egyszerűen a CT képalkotás inherens változékonyságából fakadhatnak” – tette hozzá.

Megbízhatatlan lehet a tüdőrák CT-felvételeDr. Riely vizsgálata, amelyet a Journal of Clinical Oncology tett közzé, volt a legelső olyan kutatás, amely a tüdőrákokról készített CT-képek megbízhatóságát elemezte, noha ezt a munkát már rég el kellett volna végezni, hiszen a CT-felvételek már jó ideje a tumornövekedés és a kezelésre adott válasz meghatározásának az „arany standardját” képezik. A vizsgálat elvégzéséhez a Sloan-Kettering munkatársai késői stádiumban levő tüdőrákos betegeket kérdeztek meg, hogy hajlandók-e két olyan mellkasi CT-vizsgálaton átesni, amelyeket csak percek választanak el egymástól. A betegek közül 33-an egyeztek bele a vizsgálatba. (A szokásos eljárás az, hogy két CT között több hónap telik el.) Ezután az elkészült felvételeket három radiológus elemezte, akik nem tudták, hogy a két CT-felvétel gyakorlatilag egyidejű volt, azaz a tumor nagyságának egyformának kellett lennie a felvételeken.

A radiológusok véleménye szerint azonban a felvételek között az esetek több mint a felében különbség volt: 23 százalékukban a tumor zsugorodását, 31 százalékban pedig növekedését állapították meg. Az esetek 3 százalékában véltek olyan fokú növekedést látni, ami a szokásos kritériumok szerint a daganat progressziójának felelt meg. Minél kisebb volt a tumor, annál változékonyabb volt a méretváltozás megítélése. Mint dr. Riely elmondta, vannak orvosok, akik a CT-n látható kis változások alapján is megváltoztatják a kezelést, noha a jelen eredmények fényében ez súlyos hiba. „A kis változásoknak nincs klinikai jelentőségük, és nem szabad, hogy befolyásolják a kezelést” – szögezte le.

Az eredmények fontosak a gyógyszergyártók számára is, akik egyre kisebb változásoknak is hajlamosak jelentőséget tulajdonítani a gyógyszervizsgálatok során, noha ennek nincs alapja. Nagyon valószínű, hogy az e vizsgálatban kapott eredmények más tumorokra is vonatkoznak, bár a tüdőrákok méretének látszólagos változékonyságához kétségtelenül hozzájárul a légzéssel kapcsolatos tüdő- és mellkasmozgás is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Yahoo health)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés