hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A tüdőrák célzott kezelése: új készítmény, új esély

Egy gyógyszer, amely a tüdőrák egyik specifikus típusára hat, drámaian jó választ váltott ki a betegek több mint felében. A crizotinib nevű szert 2006 óta vizsgálják emberben, és most egy nagy létszámú klinikai vizsgálatban igazolták hatását. Az eredményekről a szerzők az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) évi találkozóján számolnak be részletesen.

A crizotinib kezelésben részesült betegeknek előrehaladott, anaplasztikus limfóma kináz (ALK) pozitív nem kissejtes tüdőrákjuk (NSCLC) volt, és a gyógyszer éppen arra a génre hat, amely felelős ezért a fajta tumorért. A mostani vizsgálatba 119 beteget vontak be, akiknek többségében valamilyen mértékben összezsugorodott a daganat, és több mint 60 százalékukban drámai volt a hatás, amelynek tartama mintegy 48 hét.

Mint dr. D. Ross Camidge, aki a Kolorádói Egyetem kórházában a tüdőrák klinikai program vezetője, elmondta, a crizotonib hatásossága már akkor nyilvánvaló volt az ALK pozitív tüdőrák esetében, amikor egy korábbi, kisebb vizsgálatban még csak 20 beteg vett részt. Az eredmények igazolásához azonban feltétlenül szükséges volt nagyobb betegcsoportban is kipróbálni a szert. Mégis, a korábbi vizsgálat eredménye azt támasztja alá, hogy az új gyógyszerek hatásosságát kis betegcsoporton is megbízhatóan igazolni lehet, feltéve hogy a vizsgált rákok molekulárisan homogének.

Húsz tüdőrákos beteg közül egynek van ALK pozitív tumora – ők azok, akik nagyszerűen reagálnak a crizotinibre, ugyanakkor a mellékhatások rendszerint enyhék és el is múlnak az idő előrehaladtával. Dr. Camidge szerint a crizotinibbel tapasztalt eredmények egy újfajta rákkal kapcsolatos gondolkozásra ösztönöznek. Fontosnak tartja, hogy a gyógyszereket molekulárisan jól definiált betegcsoportokban alkalmazzák. Ha minden beteget kezelnek egy adott gyógyszerrel, noha tudják, hogy az egyes személyek rákjai között nagy különbségek vannak, akkor azt kockáztatják, hogy nem veszik észre, ha a szer a betegek egy alcsoportjára nagyon jól hat.

Fontos – mondta dr. Camidge –, hogy minden tüdőrák esetén elvégezzék az ALK tesztet, és hogy keressenek más molekuláris markereket is. A Kolorádói Egyetemen már több ilyen tesztet kidolgoztak, amelyek nyilvánvalóvá tették, hogy a tüdőrák molekuláris szinten valójában számos különböző betegség.

Az új hatóanyagot a Pfizer fejleszette ki. 

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés