hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A prosztatarák végzetesebb, mint korábban gondolták

A prosztatarákos férfiak fele a betegségbe hal bele - mutatták ki brit kutatók egy új tanulmányban, megcáfolva ezzel a korábbi vélekedést, miszerint a dülmirigydaganat általában nem halálos betegség.

A King's College London, a világ egyik vezető kutató és oktatási intézménye 20.181 prosztatarák beteg egészségügyi adatait elemezte, a betegek 1997 és 2007 között haltak meg valamilyen betegségben. Megállapították, hogy az elhalálozások 49 százalékát alapvetően a dülmirigydaganat okozta.

A betegek 12 százaléka más rákbetegségben halt meg, 17 százaléknak szívbetegség okozta a halálát, nyolc százaléknak tüdőgyulladás, és 13 százalék más okok miatt vesztette életét - ismertették eredményeiket a kutatók a rákbetegségekről Londonban szerdán rendezett konferencián.

"Eredményeink megkérdőjelezik az általános nézetet arról, hogy a legtöbb prosztatarákbeteg magával viszi betegségét a sírba, nem abba hal bele" - idézte Henrik Mollert, a tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Telegraph.

A prosztatarák az 50 év feletti férfiak daganatos megbetegedései között a leggyakoribb, és a tüdőrákkal együtt a férfiak körében a második leggyakoribb halálok a fejlett országokban. Korábbi tanulmányok szerint a magas kockázatnak kitett férfiak csoportjában végzett PSA-szűrésnek köszönhetően elvileg megelőzhető lenne a halálesetek közel fele.

Egy brit felmérés azt is kimutatta, hogy a férfiak többsége nem tudja, melyek a legfontosabb kockázati tényezők a dülmirigydaganat kifejlődéséhez. A prosztatarák leküzdését segítő Everyman jótékonysági szervezet felmérése úgy találta, hogy a férfiak 75 százaléka nem tudja, hogy a kor, a család rákbetegség-története és a faj meghatározó jelentőségű. Egy korábbi amerikai kutatásból kiderült, hogy a fekete férfiak esetében 50 százalékkal nagyobb a prosztatarák kifejlődésének kockázata a fehérekéhez képest.

Magyarországon évente 2700-zal növekszik a diagnosztizált esetek száma, évente 1400-1500 férfi válik a prosztatarák áldozatává. Évente 3500-4000 új esetet regisztrálnak, ezek 70-80 százaléka előrehaladott állapotban van. Európában a friss eseteknek csupán 20 százalékát diagnosztizálják előrehaladott állapotban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink