hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Középiskolák: minden osztályban van magas vérnyomásos diák

Hazánkban a fiatalok 2,5-3 százalékának magas a vérnyomása, azaz minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomással küzdő diák, mondta a debreceni hipertóniacentrum vezetője a Hipertónia, diabétesz és kardiovaszkuláris prevenció című tudományos konferencia szünetében szombaton.

Páll Dénes professzor rendkívül fontosnak nevezte, hogy az iskolaorvosi szolgálat kiszűrje ezeket a fiatalokat, mert csak az időben feltárt betegség esetén lehet megelőzni a későbbi komoly problémákat. A szakember szerint a magyar fiatalok körében is növekszik az elhízottak száma, ami elvezethet a magas várnyomáshoz és annak szövődményeként a cukorbetegséghez, illetve a szív és érrendszeri megbetegedésekhez.

A felnőtt lakosság 35 százalékának, minden harmadik embernek magas a vérnyomása, ez a betegség Magyarországon több mint kétmillió embert érint, s a kórhoz gyakran társul cukorbetegség és zsíranyagcsere-zavar, mondta Páll Dénes. Kezelésük döntően a háziorvosi szolgálat feladata, de a súlyosabb estek a hipertóniacentrumokba kerülnek. A debreceni centrumban évente százzal növekszik a kezelésbe vont új betegek száma, ismertette a professzor.

Mivel a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakran nem okoz sem panaszt, sem tünetet, ezért sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már súlyos, visszafordíthatatlan szövődményei vannak. A betegségek ugyanis felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát, ami pedig növeli a szélütés (stroke), a szívinfarktus és a veseelégtelenség kialakulásának esélyét. 

Páll Dénes elmondta azt is: a 12. alkalommal megrendezett debreceni szakmai továbbképzésen a régió több mint ezer családorvosa, belgyógyásza, gyógyszerésze tekinti át a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének legújabb gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségeit. A szakemberek önálló szekcióban foglalkoznak a cukorbetegség kezelésével is. Kiemelt témái a konferenciának azok a műszeres kezelések, amelyek az elmúlt években megjelenve váltják, vagy egészítik ki a gyógyszeres megoldásokat.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés