2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Horváth Ildikó vezeti a debreceni tüdőgyógyászati klinikát

Horváth Ildikó egyetemi tanár vezeti június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáját. Kinevezését kedden vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől.

A Tüdőgyógyászati Klinikán évente hatezer fekvőbeteget látnak el, a tizennégy szakrendelésen pedig mintegy 40 ezer járóbeteg fordul meg. A leggyakoribb betegségek a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdőrák, a tüdőgyulladás, valamint az asztma. A gyakori kórképeken túl az intézményben kiemelkedő a szakmai munka a ritka tüdőbetegségek területén is. A Tüdőgyógyászati Klinika a cisztás fibrózis, és az intersticiális tüdőbetegség (ILD) vonatkozásában is regionális központ.  

Horváth Ildikó személyében egy kiemelkedő szakmai múlttal rendelkező, kiválóan felkészült professzor kerül a Tüdőgyógyászati Klinika élére. A Klinikai Központ vezetőségének kiemelt célja, hogy a régió legmagasabb progresszivitási szintjén működő Tüdőgyógyászati Klinikát korunk elvárásainak megfelelően fejlessze, illetve új szakmai profilok is megjelenjenek, ezzel segítve a betegek színvonalas ellátását, a Debreceni Egyetem által nyújtott betegellátási és az ezzel szorosan összefüggő oktatási és kutatási feladatok maradéktalan ellátása érdekében – hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke. 

Horváth Ildikó 1988-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd elnyerte a Fogarthy ösztöndíjat, amellyel három évig az Egyesült Államokban a National Institutes of Health laboratóriumában kutatott, később Londonban az Imperial College vendégkutatója volt. Tüdőgyógyász szakorvosként az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben dolgozott, majd a Semmelweis Egyetemen végzett oktatói és tudományos tevékenységet. Az egészségpolitikában is aktívan részt vett, 2018-ban egészségügyért felelős államtitkárrá nevezték ki. A Debreceni Egyetemen 2022 óta vezeti a Tüdőgyógyászati Tanszéket, június elsejétől pedig a Tüdőgyógyászati Klinika igazgatójaként folytatja munkáját. Horváth Ildikó az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tudományos- és oktatási igazgatója is marad. A jövőben szeretné tovább erősíteni az intézet és a Debreceni Egyetem együttműködését.

A teljes információ az egyetem honlapján

Forrás: DE
Forrás: DE

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink