hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Hol veszik el a magyar beteg esélye?

Miért nem jutnak időben, s azonos feltételekkel hatékony terápiához a magyar rákbetegek? – erre keresi a választ cikkében a napi.hu.

Általában a vizsgálati eredmények is lassan gyűlnek, de az út ezt követően sem válik simábbá, miként  ezt a lapnak Poller Imre onkológus bemutatja.

A jelenlegi magyar szabályozás szerint az összegyűlt leletek értékelése, majd az optimális kezelés megválasztása a beteg lakóhelye szerint illetékes területi onkológiai szakbizottság feladata. Ezeknek azonos kóresetekre azonos kezelési tervet kellene felállítaniuk.

Onkológiai szakbizottságot valamennyi klinikai onkológiai osztállyal rendelkező kórháznak kötelező működtetni, van is belőle 28, ám nem egyforma lehetőségeket felkínáló team. Öt bizottság a csúcsintézmények palettájáról választhatja az összes OEP által engedélyezett gyógyszert, korszerű sugárterápiát, többszakmás, emelt szintű sebészetet. Hét intézmény csak kettes besorolású sebészettel, gyógyszerrel, viszont saját sugárterápiás eszközzel rendelkezik, a további 16 kórházban pedig csak a sebészet és a gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre - sorolja Poller a lehetőségeket.

A valóságban azonban alig lehet tudni, mi az igazi különbség az intézmények lehetőségei között, s hogy az a beteg jár-e jól, aki megpróbál a rendszerben rögtön legfeljebb kerülni, vagy aki a területileg illetékes kórház grémiumának döntésére bízza magát. A komplex onkológiai ellátás ugyanis hosszú hónapokat, akár éveket igényelhet, minél hosszabb a kezelés időtartama, annál nagyobb jelentőségű az akár napi gyakorisággal leküzdendő távolság, a kezelésekhez szükséges idő nagysága – idézi a szakértőt a napi.hu cikke.

(forrás: Napi Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés