hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Az OEP intett: gyógyíthatnak!

Noha évről évre nagyobb összegeket szív fel, ez nem igazán érzékelhető a hazai rákgyógyítás eredményességében, bár ezen a területen még a számok sem megbízhatóak... – írja a NOL.

Lassú és esetleges a diagnózis, bizonytalan a terápiavezetés, gyenge a kontroll, hoz példákat áttekintő írásában a lap, melyből itt csak egy példát idézünk, nevezetesen arra, hogy ahogyan egy daganatsebész főorvos ott említi: a finanszírozási korláton kívül nincs egyéb kontrollja a rendszernek.

Szeptember végén egy asszony a Népszabadság segítségét kérte, mert a 28 éves – a vérképző rendszer egyik daganattípusával kezelt – fia kezelését pénzhiányra hivatkozva a kórház félbeszakította, illetve időben meglehetősen elnyújtotta volna. Hiába volt előre megbeszélt időpontjuk a terápia eredményét kontrolláló PET CT-vizsgálatra, a kórház a vizsgálat előtti napon lemondta azzal, hogy elfogyott az intézmény kvótája, a biztosító pedig nem fizeti ki a 250 ezer forintos ellátást. A kórház el van adósodva, fedezet nélküli ellátást nem vállalhatnak. Bár az érintett osztályt vezető főorvos maga is nagyon sajnálta, de csak két hónappal későbbi előjegyzést ajánlhatott fel a fiúnak. Jelezte azt is, hogy ha a család talál másik ellátóhelyet, ahol van még szabad és közfinanszírozott kapacitás, átmehetnek, vagy ha valaki zsebből állja a vizsgálati díjat, másnap elvégzik. Az anya – mint mesélte –, végighívta a hazai, közfinanszírozott PET/CT-centrumokat, de sehol sem talált térítésmentesen helyet a fia számára. Az is gyorsan kiderült, ennyi pénzt nem tudnak előteremteni.

Lapunk – írja a NOL – megkereste az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, s meglepetésre az érintett vidéki kórház azonnal engedélyt kapott a sorban álló 100-130 beteg, köztük a fiú közfinanszírozott vizsgálatára. Az egészségbiztosító mindössze annyit válaszolt lapunknak: nem történt semmi, mindez csak félreértés, mert a hivatal nem kapott időben jelzést a kórháztól a fogyatkozó kvóta miatt... – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés