hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyógyulás vagy elmúlás: merre vezet a rákbetegek útja?

Meggyógyult daganatos betegek élettörténeteiről és végstádiumba került sorstársak sokszor túl későn érkező testi-lelki segítéséről egyaránt ír a Rákgyógyítás Magazin most megjelent téli lapszáma.

A pánik és a kiszolgáltatottságtól való félelem miatti öngyilkossági gondolatoktól el lehet jutni a mindenáron való életigenlésig – derül ki a Rákgyógyítás Magazin téli lapszámából. A hasábokon olyan daganatos betegek élete elevenedik meg, akik keresztülmentek műtéten, sugárkezelésen, kemoterápián, testi és lelki krízisen, s bár nem mindig láttak esélyt a gyógyulásra, ez mégis sikerült nekik, s immár hosszú évek óta maguk mögött hagyták a rákot.

A szerkesztőség vallja: a betegtájékoztatás csak akkor hiteles, ha arról is szól, hogy a rákból nemcsak a gyógyulás, hanem az elmúlás felé is vezethet út. Ennek jegyében folytatódik az „élet vége is az élet része” cikksorozat, amely azt a problémát járja körbe, hogy sok beteg nem részesül – a társadalombiztosítás által pedig támogatott – hospice ellátásban, s akikhez eljutnak a speciális feladatokra felkészült orvosok és ápolók, sokszor hozzájuk is túl későn érkezik a segítség, mert a családok vagy nem ismerik a lehetőségeket vagy félnek élni azokkal. A lapnak nyilatkozók hangsúlyozzák: a hospice segítségül hívása nem azt jelenti, hogy valaki lemondott önmagáról vagy a családtagjáról. Éppen ellenkezőleg: a tüneti kezelésekben és lelki segítségnyújtásban egyaránt jártas és tapasztalt orvosok, ápolók és önkéntesek azok, akik segíthetnek a lehető legtovább teljes és fájdalommentes életet élni.

A sugárterápiás kezelések közben a beteg nem érez semmit, s a tévhitekkel ellentétben a külső besugárzástól senki sem válik sugárzóvá. Rövid és hosszú távú mellékhatások azonban egyaránt lehetnek, amelyek elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek, s amelyekre fontos előre felkészülni – ehhez nyújt segítséget a lap.

(A lapszám tartalmáról és elérhetőségéről itt olvashat bővebben.)

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés