hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hogyan segíthet a gyászoló szülőknek?

A connecticuti általános iskolában nemrégiben történt tömegmészárlás ismét ráirányította a figyelmet arra, miként segíthet a gyermekgyógyász a gyászoló szülőknek abban, hogy feldolgozzák gyermekük elvesztését.

A mostanihoz hasonló lövöldözés szerencsére ritka, gyakoribb az, hogy a gyermek betegség, baleset vagy bölcsőhalál miatt veszíti életét. A szülők számára a gyermek halála a természet rendjének felborulását jelképezi, napjainkban a szülők lelkébe már nincs beépülve az az eshetőség, hogy ők temetik el gyermeküket. Az amerikai gyermekgyógyász kollégium (AAP, American Academy of Pediatrics) tájékoztató anyagot adott ki arról, hogy a gyermekgyógyász milyen támogatást nyújthat a gyászoló szülőknek. A gyermekgyógyász ugyanis általában tud a gyermek haláláról, kivéve azokat az eseteket, amikor a halál kórházban vagy sürgősségi osztályon következik be, és ő maga nem tagja az ellátó teamnek. A gyászoló szülők lelki támogatása a gyermekgyógyász számára sem mindennapi feladat napjainkban, amikor a jó általános egészségi helyzet következtében az orvosok is ritkán kerülnek ilyen helyzetbe. Ezért is lehet hasznos az AAP klinikai jelentése, mely útmutatóval szolgál a gyermekeket ellátó orvosoknak, miként tudják támogatni az itt maradt szülőket és testvéreket a gyászban.

Íme néhány a gyakorlati ajánlások közül:

  • Tudni kell, hogy a gyermek elvesztése felett érzett gyász és szomorúság igen intenzív lehet és hosszú ideig fennállhat. Sok vallásban és kultúrkörben ismeretes a gyászév fogalma, a szülők gyásza azonban ennél jóval hosszabb ideig is eltarthat. A szülők sok esetben arról számolnak be, hogy a gyászreakció hullámzó folyamat, néha könnyebb, de elég egy emlékkép, egy családi esemény vagy a halál évfordulójának napja, hogy a veszteség felett érzett fájdalom ismét felerősödjön.
  • A gyász mindig nehéz életszakasz a család életében, de vannak körülmények, melyek még jobban megnehezítik a feldolgozást. Ilyen például, ha a gyermek öngyilkosság következtében, illetve drog vagy alkohol hatása alatt veszítette életét, ilyenkor ugyanis a gyászhoz még önvádlás, lelkiismeretfurdalás is társul. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem kellő odafigyelés miatti baleset vagy sérülés vezetett a gyermek halálához. Ilyen esetekben a szülők speciális tanácsadásra vagy terápiára szorulhatnak.
  • Fontos, hogy az orvos elfogadja a család gyászát. A szülők és a családtagok sokszor nagyobb fájdalommal élik meg gyászukat, ha azt érzik, hogy környezetük nem ismeri el veszteségüket. A gyászoló szülők gyakran számolnak be arról, milyen fájdalmas érzés volt számukra, hogy barátaik, rokonaik vagy orvosuk kerülte a velük való kapcsolatfelvételt.
  • A gyermekgyógyásznak módot kell találnia arra, hogy találkozzon a szülőkkel. Jó megoldás lehet, ha felhívja őket telefonon, de a legjobb megoldás, ha személyes találkozót szervez. Ilyenkor elegendő egy egyszerű kijelentés, mint például: „Nagyon megrendülten hallottam, hogy gyermekük meghalt. Micsoda szörnyű veszteség önöknek és az egész családnak!”
  • Nem jó stratégia, ha az orvos úgy próbálja meg enyhíteni a gyászt, hogy tanácsot ad; ez többnyire nem éri el a kívánt hatást, sőt akár vissza is üthet.
  • A gyász feldolgozása során különös gondot kell fordítani a testvérekre. Nem ritka, hogy a szülők megfeledkeznek a többi gyerekük gyászáról, annyira lefoglalja őket saját veszteségük. A családi viszonyokat jól ismerő gyermekgyógyász ilyenkor értékes, a gyermekek életkorához igazodó támogatást nyújthat a testvéreknek. A testvérek támogatásának fontos szempontja a túlélők bűnösségérzete afelett, hogy ők életben maradtak. E probléma különösen a váratlan haláleseteket követően fenyeget, és leginkább akkor fordul elő, ha a testvérek korábban erősen rivalizáltak egymással.
  • Az önsegítő közösségi csoportok azonnali és folyamatos támogatást biztosíthatnak a család részére. Angol nyelven az alábbi internetes forrás érhető el többek között: www.bereavedparentsusa.org.
  • A szülőket és a testvéreket is speciális mentális gondozásra kell utalni, ha a gyászfolyamat elhúzódik vagy egyéb kórállapotokkal, például depresszióval társul. Komplikált gyászreakcióra elsősorban akkor kell számítani, ha már korábban is fennállt valamilyen pszichiátriai alapbetegség, vagy nem minden volt rendben a gyermekkel való kapcsolatban a halál előtt.

Egy gyermek halálát követően a gyermekgyógyász által támogatás végső célja, hogy elejét vegye a veszteség okozta traumából eredő további problémáknak

(Forrás: Wender E and the Committee on Psychosocial Aspects of Child and Family Heath (American Academy of Pediatrics). Supporting the family after the death of a child. Pediatrics 2012 Dec; 130:1164. http://dx.doi.org/10.1542/peds.2012-2772)

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés