2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

Higgyünk-e a transzdermális magnézium-pótlásban?

A magnézium-szupplementációt tekintve a transzdermális magnézium-bevitel hatásossága tudományosan nem igazolt, közölte a PharmaOnline.

Az orális magnéziumpótlás jelentősége hosszú ideje vitathatatlan. A magnézium sóinak (pl. magnézium-citrát, -szulfát, - orotát) különféle formái (pl. tabletta, oldat) gyógyszerként, illetve étrend-kiegészítőként érhetők el a gyógyszertárakban. Egy ideje megjelentek – elsősorban az interneten – a spray vagy gél formájában, külsőleg alkalmazott, magnézium-sókat tartalmazó csodaszerek is. Ezeket a bőrre juttatandó, a magnéziumot koncentrált sóoldatként tartalmazó rendszereket sok esetben „olajként” hirdetik, és a reklámokban a szervezet magnézium-hiányának gyors rendezése mellett a transzdermális bevitel jelentette kedvező mellékhatás-profil is megjelenik.

Mivel a bőrre juttatott készítményben a magnézium ionos formában van jelen, a nagy hidrát-burokkal rendelkező, kétszeresen pozitív töltéssel bíró ionoknak diffúzió révén gyakorlatilag nincs esélyük átjutni a bőr lipofil karakterű biofizikai barrierjén. Ennek értelmében a celluláris magnézium-felvétel megvalósítására csak a diffúzión kívüli egyéb folyamatok, pl. a speciális transzporterek közreműködésével megvalósuló aktív transzport révén lehet lehetőség. Ismerve azt, hogy a stratum corneum elhalt sejtjei funkcióképes magnézium-transzportereket nem tartalmaznak, a reszorpcióra csak az izzadságmirigyek, illetve a szőrtüszők révén nyílhat mód; ezek a bőrképletek azonban a bőrfelület mindössze 0,1-1 százalékát teszik ki.

Kivételes esetként lehet tekinteni a különféle bőrbetegségekkel járó állapotokra, amikor például az atopiás dermatitisz vagy a pszoriázis miatt a bőr fiziológiás struktúrája megváltozik, vagy amikor a magas külső hőmérséklet hatására a bőr külső rétege „felpuhul”, a bőrpermeabilitás növekedéséhez vezetve.

A magnézium-olajat magáénak valló természetgyógyász, dr. Norman Shealy nevéhez köthetők az első, transzdermális magnézium-bevitellel kapcsolatos információk. Szerinte transzdermális úton mindössze 4-6 hét alatt korrigálható a szervezet magnézium-hiánya, miközben ugyanez az orális magnézium-bevitellel 4-12 hónapot vesz igénybe. Megjegyzendő azonban, hogy a megállapítás hátterében álló vizsgálatok eredményei nem fellelhetők. Hasonlóképpen, a birminghami szakember, dr. Rosemary Waring vizsgálatának eredményei sem jelentek meg lektorált folyóiratban, mindössze az Epsom-sót gyártó cég (Epsom Salt Council) honlapján jelentek meg azok a számok, amik a hét napon át tartó, napi 12 perces 50-55 fokos magnézium-szulfátos (Epsom-sós) vízben fürdés eredményeit, a szérum-magnézium-szint emelkedést számszerűsítik.

A mérleg másik serpenyőjében áll több, tudományos folyóiratban publikált közlemény, amik szerint a transzdermális magnézium-bevitel nem vezet eredményre. A jelenlegi, szakmailag hiteles forrásokat tekintve a transzdermális magnéziumpótlás hatásossága nem megalapozott, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.