2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

Mandulás lazacot a gyereknek!

A kalciumról eddig is tudtuk, mennyire fontos a gyermek csontozatának fejlődésében. Egy egyesült államokbeli szakmai konferencián viszont most azt hangsúlyozták, hogy a magnézium is legalább ennyire lényeges.

A Pediatric Academic Societies (PAS) éves kongresszusának egyik előadásából kiderült, nemcsak a kalcium, hanem a magnézium bevitele és felszívódása is szignifikáns kapcsolatban áll a gyermekkori csonsűrűséggel.

A szülőknek azt tanácsolják, hogy gondoskodjanak arról, hogy gyermekük elegendő tejet és egyéb, kalciumban gazdag táplálékot fogyasszon, mivel ez a feltétele az erős csontozat kialakulásának. Úgy tűnik, hogy hamarosan az is bekerülhet az ajánlásokba, hogy adjunk a gyermeknek lazacot és mandulát is bőséggel, ezek ugyanis igen gazdagok magnéziumban. A magnézium pedig a másik tápanyag, mely alapvető szerepet játszhat a csontok egészségében – emelte ki előadásában dr. Steven A. Abrams, a houstoni Baylor College gyermekgyógyász professzora: „A kalcium is fontos, de – kivéve azokat a gyermekeket és serdülőket, akiknek kalciumbevitele erősen elmarad a kívánatostól – semmivel nem fontosabb, mint a magnézium.”

Korábban is ismert volt, hogy a magnézium a felnőttkori csontozat állapotának lényeges tényezője, ám eddig kevés vizsgálat foglalkozott azzal, hogy a magnézium bevitele és felszívódása összefügg-e a gyermekkori csontozat ásványianyag-tartalmával.

A mostani vizsgálatban 63 egészséges gyermek vett részt, akiknek életkora 4 és 8 év közé esett, és akik a vizsgálat idején semmilyen multivitamin-készítményt vagy táplálékkiegészítőt nem szedtek. A gyermekeknél kórházi bennfekvés kapcsán kétszer mérték a kalcium- és magnéziumszinteket. A kórházi felvételt megelőzően a résztvevők étkezési naplót töltöttek ki. A kórházi tartózkodás alatt minden résztvevő olyan ételeket és üdítőitalokat fogyasztott, melyek ugyanolyan kalcium- és magnéziumbevitelt biztosítottak, mint amennyit a táplálkozási naplóban szokványos bevitelként feltüntettek. Az ételek és italok mennyiségét az étkezések előtt és után lemérték, hogy pontosan meghatározhassák a tényleges kalcium- és magnéziumbevitel mértékét. Az első kórházi bennfekvést követően a szülőket mérleggel látták el, hogy a következő három napban, illetve a második bennfekvés előtti három napban ők is megmérhessék az elfogyasztott ételek és italok mennyiségét és pontosan kiszámíthassák, mennyi kalcium és magnézium került be gyermekük szervezetébe.

A kórházi bennfekvés alatt nem radioaktív technikával jelölt, szájon át vagy vénásan beadott magnéziummal és kalciummal határozták meg a bevitel mennyiségét, valamint 72 órán keresztül gyűjtötték a vizeletet. A vizeletből kimutatható stabil izotópok alapján a kutatók meg tudták mondani, mennyi kalcium és magnézium szívódott fel a szervezetben. A csontok ásványianyag-sűrűségét és -tartalmát kettős energiájú röntgen-abszorpciometriával (DEXA) határozták meg.

Az eredmények azt jelzik, hogy a bevitt és felszívódott magnézium mennyisége fontos tényező a csontozat állapotának előrejelzésében gyermekeknél. Az étrendi kalciumbevitel ugyanakkor nem mutatott szignifikáns összefüggést a csontok teljes ásványianyag-tartalmával vagy -sűrűségével.

„Álláspontunk szerint az a fontos, hogy a gyermek kiegyensúlyozott, egészséges étrendet fogyasszon, mely megfelelő ásványianyag-forrást biztosít, ezen belül elegendő kalciummal és magnéziummal látja el a szervezetet” – emeli ki dr. Abrams.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pediatric Academic Societies)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.