hirdetés
2021. december. 08., szerda - Mária.
hirdetés

Kidolgozta a háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát a MOK

A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, írja a VG.

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A munkához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a MOK alelnöke. Hozzátette: az ajánlott díjtételek, amelyek szakvéleményeket vagy külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna taj számmal rendelkező beteg ellátásához szükséges ellátásokat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák, 2021. november 1-jétől használhatják a háziorvosok. Persze, csak ha szükséges, mert ha a nemzetgazdasági mutatók indokolják, akkor a táblázatban szereplő térítési összegeket felül fogják vizsgálni.

A díjtáblázatban meghatározott díjtételek minimum és maximum díjakat tartalmaznak a csendesen fogyó 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál.

A MOK alelnöke példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550 forint, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna taj számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A MOK-nak korábban volt már egy hasonló táblázata a NEAK által nem finanszírozott tevékenységekről – mondta Hertelendy László, a OASZ elnöke. A mostani ajánlás átfogóbb, korrektebb, tényeken alapuló, valamint az ellátások díjtételéhez tevékenységi időt is hozzárendeltek.

A díjtétel táblázatok letölthetőek a MOK honlapjáról:

Letölthető díjtétel táblázat (A4 méretben)
Letölthető díjtétel táblázat (A3 méretben)

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink