2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Problématérképet állított össze Pintér Sándornak a MOK

Részletes problématérképet állított össze a covidellátásban tapasztaltakról a Magyar Orvosi Kamara, szúrta ki a MOK portálján a 444.hu.

A dokumentum arra utal, hogy a belügyminiszter kérésére fogalmazták meg a kamara területi szervei az egyes problémákat és javaslatokat. 

„A Magyar Orvosi Kamara (MOK) fontosnak tartja, hogy a miniszter úr ágyközeli/kollegiális megfigyelésekre, érzetekre is kíváncsi, ezért megkértük a megyei elnököket, hogy gyűjtsék össze az általuk érzékelt problémákat” - kezdődik a levél.

A következő problémákat sorolja a levél:

  • Az orvosok nem tudják, hogyan alakul majd az önként vállalt többletmunka díjazása, több helyen pedig az ügyeleti díj mértéke sem tisztázott. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló rendelet 8 napot adott az intézményvezetőknek, hogy erről tájékoztassák a dolgozókat. Ez a határidő rég letelt.
  • A járóbeteg szakellátásban dolgozókban félelmet kelt, hogy nem tudják, mi történik, ha az önkormányzati fenntartásból állami kezelésbe kerül az intézményrendszer.
  • A háziorvosi ellátásban teljesíthetetlenek a praxisközösségi vállalások. Így az ennek kapcsán beígért bérkompenzációtól sokan eleshetnek.
  • Az oltási terv végrehajtásához kapcsolódó adminisztráció többletterhet ró a háziorvosokra és a kórházakhoz integrált praxisokban dolgozókat aggasztja az elvezényelhetőség. Ennek kapcsán kiemelik, hogy nem kényelmi szempontból zavarná őket, ha otthonuktól messze kéne dolgozniuk, hanem ellátásbiztonsági szempontból.

A 444.hu szerint a javaslatok között szerepel az is, hogy járja körbe egy tanácsadó a kórházakat, aki ellenőrzi, hogy a lélegeztetések megfelelően folynak-e, mert „sok irracionális, vagy minőségileg elfogadhatatlan megoldás van.”

A MOK Pintér Sándornak írt levele PDF-formátumban itt tölthető le.

(forrás: 444.hu)

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés