2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ne a háziorvosokat vádolják a rendszer gyengeségei miatt

Miközben elismeri az oltási program sikereit, bírálja is hibáit Szijjártó László, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a VálaszOnline-on.

– Van önön sapka? 

– Inkább kalap. Tudnia kell, hogy csak a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökéként válaszolhatok. Ha levenném az elnöki kalapom, akkor egészségügyi munkavállaló lenne belőlem, aki csak az országos vezetőség engedélyével nyilatkozhat, és a kéziratot is be kellene küldeni egyeztetésre. 

– Vigyázni fogok a kalapjára. Ritkán készítek úgy interjút, hogy valaki egész nap nem válaszol a felkérésre, majd este felhív, hogy azonnal induljak Győrbe. Kijárási tilalom alatt, pecsétes papírral érkeztem az otthonába. 

– Sajnálom, de egész nap a sürgősségi osztályon dolgoztam, enni, inni, a mellékhelyiségbe kimenni sem volt időnk. A mentők 95 százalékban koronavírusos betegekkel érkeznek, és sorban állnak, míg egyáltalán fogadni tudjuk őket, annyira sok súlyos eset jön. 

– Lázas, fulladó betegeknek kell sorban állniuk? 

– Amíg jól vannak, megfelelő a vérük oxigéntelítettsége, a koronavírusos betegek az otthonukban vannak. Ha a helyzet romlik, és oxigénre van szükségük, akkor felvesszük őket a kórházakba, ahol extra oxigénvételi pontokat alakítottak ki. Ám sok helyen még ez is kevés. Ha megtelik egy intézmény, akkor a betegeket máshova viszik. Nagy a baj, és a helyzet a következő napokban még romlani fog. 

– Győr-Moson-Sopron megyében vagyunk, lakosságarányosan ez az egyik legfertőzöttebb megye, ahol a múlt héten háromezer új eset volt, ami 30 százalékos növekedés a hét nappal korábbihoz képest. Mit keres gyermekgyógyászként a sürgősségi osztályon, ahol nem felnőtteket látnak el?

– Mindannyiunkra szükség van. Sajnos átmenetileg a gyermek-, a szülészeti-, sebészeti sürgősségi ellátás is a nagy megyei kórházba került. Minden nélkülözhető ápolót az új covid-osztályokra csoportosítanak át. 

– A megyei orvosi kamara Facebook-oldalán létrehozott egy bejegyzést, amelyben a betegek hiányos, gyakran téves, félrevezető tájékoztatásáról, totális cenzúráról ír, és kijelenti, hogy az emiatti feszültség a háziorvosoknál jelentkezik. Ám később módosította a bejegyzését, jelezve, hogy a média torzítva adta vissza a gondolatait. Most akkor mi a helyzet?

– Beszéljünk előbb a médiáról. 

– Beszéljünk. 

– Mint a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökének, választott tisztviselőjének az a tisztem, hogy próbáljam javítani az orvoslás becsületét és minőségét. Mindenki számára világos, hogy ehhez előbb a hiányosságokat kell feltárni, megbeszélni az érintettek minél szélesebb körével, és ha lehetőség adódik rá, akkor kijavítani. Az élet minden területén így van ez, az egészségügyben még inkább, mert itt már a járvány előtt is sok probléma volt. Nem véletlen, hogy a tagság a kamara egész vezetését leváltotta 2019-en a tisztújító közgyűlésen. A köztestület új vezetőinek teljesen új küldetése, programja van.

(...)

– A következőket írta: „Szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt.” Azért ezek kemény szavak. Az ön által felsorolt hat pont csaknem mindegyike az oltási rendszer kőkemény kritikája. 

– Jobbító szándékú kritikája. A nyilatkozatnak az a célja, hogy a koronavírus elleni védőoltási kampány gördülékenyebb, hatékonyabb legyen. Jelenleg előfordulnak problémák, és ezek egy része abból fakad, hogy a lakosság egy része nem kellőképpen tájékozott az oltásokról. Sajnos mindig akadnak, akik ebben is csak politikát és nem a színtiszta szakmaiságot látják. Szomorú vagyok, hogy idáig jutottunk. 

– Reggeltől estig azt hallják a közmédiában, hogy most 400 ezer, most 100 ezer oltás érkezett, Egerbe ennyi ezer, Pécsre meg annyi jött. Ha az M1-et nézné, ön is fel lenne háborodva: ha ilyen sok érkezik, hogyan nem jutott még mindenkinek oltóanyag?

– Az a kép alakult ki bennük, hogy a háziorvos felelőssége egy sor hiányosság, ami az oltások körül kialakult. A kollégák rengeteg oltást beadtak, gyorsan, flottul, ugyanakkor egy ekkora kampány során előadódnak problémák – főleg egy olyan gyenge ellátórendszernél, mint amilyen a magyar –, még ha erőn felül is teljesítenek azok, akik az oltást próbálják megszervezni és beadni. Ha a sikereket hangsúlyozó média a problémákról is hírt adna, az nem szülne pánikot, viszont kevesebb hiba, nagyobb rend és nyugalom lenne.

– Az unióban másodikok vagyunk a lakosságarányos oltások terén, és azt állítja, nem megy jól az oltás? 

– Óriási eredmény, de ettől még nem megy minden jól. Az egyik helyen még nem oltották be az időseket, a másik körzetben már a fiatalok kapják a vakcinát. A lakosság sokszor szembesül vele, hogy gondok vannak, és a háziorvosokat kezdték kérdőre vonni, esetenként agresszívan támadni, számon kérve, miért van ez így. Holott erről a kollégák egyáltalán nem tehetnek. Amikor ezt jelezték a kamarai tisztségviselőknek, cselekednünk kellett, mert nekünk az is kötelességünk, hogy a lakosságot támogassuk. Próbáltuk a nyilatkozattal korrigálni a kialakult helyzetet. Ha a közszolgálati média a bejátszásaival azt sugallja, hogy az időseket szinte már teljesen beoltották, és a 80 éven felüliek 80 százaléka valóban megkapta a vakcinát, a maradék 20 százalék attól még úgy érezheti, hogy hátrányba került. 

– A 80 éven felüliek felét oltották be a nemzeti ünnepig. 

– Nem ismertem ezt az adatot, de látszik, hogy egyenetlenül haladunk, mert az egyik körzetben már minden nyolcvan feletti megkapta, a másikban meg esetleg csak 20 százalékuk. 

– Hogyan lehetséges ez?

– Léteznek 3000 és 1500 fős háziorvosi körzetek is, egy új városrészben sok fiatal élhet, egy községnek viszont idősebb lehet a lakossága, mégis hasonló számú oltóanyagot kapnak.

Számtalanszor halljuk, hogy valaki regisztrált, de nem kapott még értesítést, és nem szerepel a háziorvosnak kiküldött listákon. Feszültséget szül, ha behívnak embereket, de az utolsó pillanatban lemondják. Előfordult, hogy előbb arról értesítették a háziorvost, hogy 50 személyt kell oltania, de végül csak 35 vagy 40 vakcinát kapott. Gyorsan kellett üzennie, hogy mégse jöjjenek. Lehetetlen helyzetekbe kerülnek a háziorvosok. 

– Mindannyian lehetetlen helyzetekbe kerültünk, alkalmazkodni kell hozzá. 

– Nem értek egyet ezzel a megközelítéssel. Azokat a betegeiket most is el kell látniuk, akiket a járvány előtt gyógyítottak, és az iszonyúan sok koronavírusos tesztelésével, otthoni kezelésével, kórházba juttatásával is foglalkozniuk kell. A terhelésnek erre a magas szintjére jött rá, hogy a praxis szervezzen még ad hoc jelleggel tömeges oltásokat. Ne feledje, hogy a háziorvosok között óriási különbség van, hiányszakmáról beszélünk, ahol esetenként 80 éves kollégák próbálnak helytállni. Egyesek jól kezelik az informatikai rendszereket, másoknak csak az asszisztensük képes erre.

A teljes interjút a VálaszOnline közli.

(forrás: VálaszOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés