hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Hatástalan a szülés utáni vérzést megelőző gyógyszer?

A misoprostolt eredetileg a gyomorfekély kezelésére fejlesztették ki, azonban egyre gyakrabban alkalmazzák a kis és közepes jövedelmű országokban szülés alatt a posztpartum vérzés (PPH) megelőzésére is.

Bár a misoprostol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Alapvető Gyógyszerek Listáján szerepel ebben az indikációban, egy tanulmány, amelyet a Journal of the Royal Society of Medicine közölt, azt állítja, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a gyógyszer hatásos lenne.

Allyson Pollock professzor, az angliai Londoni Egyetem munkatársa és kollégái 172 közleményt tekintettek át, amelyekben a misoprostol szülés alatti alkalmazásáról volt szó, de köztük csupán 6 olyat találtak, amelyek elegendő információt tartalmaztak ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy a gyógyszer hatásosan előzte-e meg a posztpartum vérzést.

A kutatók szerint a 6 tanulmány között nem volt egy sem, amely megfelelően alátámasztotta volna a misoprostol hatásosságát. Emellett azt is megállapították, hogy a vizsgálatok többsége rosszul volt megtervezve és hogy az eredmények nem alkalmazhatók minden betegcsoportra.

Amint Pollock professzor elmagyarázta: „A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok a misoprostol posztpartum vérzést megelőző hatására nézve a kis és közepes jövedelmű országokban nem alkalmasak szilárd következtetések levonására. Annak ellenére, hogy hatásossága nincs alátámasztva, a WHO és néhány ország felvette az Alapvető Gyógyszerek Listájára és a gyógyszeripar határozottan erőlteti a használatát a kis és közepes jövedelmű országokban. Reklámozzák és alkalmazzák az olyan országokban, mint amilyen például Nepál, India vagy Uganda. Azt indítványozzuk, hogy a WHO mihamarabb vizsgálja felül azt a döntését, hogy a misoprostolt felvette az Alapvető Gyógyszerek Listájára.”

A WHO becslése szerint 2008-ban a világon 342 900-an haltak meg a terhességgel vagy a szüléssel összefüggésben, s a halálesetek túlnyomó többsége a fejlődő országokban történt. Úgy vélik, hogy e halálozások 25%-a posztpartum vérzés miatt következett be.

A posztpartum vérzés fő rizikófaktora az anémia, amely jól kezelhető, feltéve, hogy időben diagnosztizálják. Ha azonban nem végzik el az anémia antenatális szűrését, akkor nem lehet elkülöníteni azokat a nőket, akikben anémia alakult ki azoktól, akiknél viszonylag nagy a szülés alatti életveszélyes vérzés veszélye.

Pollock professzor szerint: „A posztpartum vérzés leghatásosabb megelőzése az anémia megelőzése, a jó minőségű antenatális ellátás, beleértve a higiénét is, és a szülés alatti jó ellátás. A fejlett országokban nem is álmodnának arról, hogy a jelenlegi bizonyítékok alapján a szülés alatt misoprostolt adjanak a nőknek, azonban a fejlődő országokban a gyógyszeripar és az orvosok erőteljesen bíztatnak az alkalmazására.”

A misoprostol népszerűségének egyik oka a fejlődő országokban az, hogy nem bomlik le akkor sem, ha nem hűtve tárolják, és hogy nem kell intravénásan beadni. Ezért a leggyakrabban a jól felszerelt kórházakon kívül alkalmazzák, akkor, amikor az anya otthon vagy közösségi szülőotthonban szül.

Pollock professzor szerint a misoprostolt jelenleg nem megfelelően alkalmazzák, és a gyógyszer megvételére fordított összeget sokkal hasznosabban lehetne elköltni, ha arra fordítanák, hogy képzett személyzet legyen jelen a szülésnél és hogy megfelelő legyen az antenatális gondozás, alkalmas arra, hogy észrevegyék és megelőzzék a szövődményeket - írja a Medical News Today.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés