hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Hajrázik a pszichiátria

Felgyorsultak az új pszichiátriai intézet létrehozásával kapcsolatos tárgyalások – értesült a Magyar Hírlap. A minisztériumban a szakértők már a megvalósítási tanulmány kidolgozásának utolsó szakaszáig jutottak, a dokumentumot a hónap utolsó napján kell letenniük a kormányzat asztalára.

Ezzel párhuzamosan készül a beruházás költségvetése is, amelyről már volt is szakmapolitikai egyeztetés. Hátravan viszont a helyszín kijelölése, erről ugyanis még nem döntöttek. Korábban felmerült a budai MÁV-kórház, a Szent István-kórház és a Nyírő Gyula-kórház területe, de még nem tudni, melyik lesz végül a „befutó”írja a Magyar Hírlap.

Ha minden zavartalanul halad tovább, akkor néhány hónapon belül egy csomagban fogadhatja el a kormány a tanulmányt, a helyszínre vonatkozó elképzelést, valamint a költségvetést. Ebben az esetben – mondta Németh Attila vezető pszichiáter – látni esélyt arra, hogy ha nem is a szakma által várt időben, és nem is teljes egészében, de az idei év második felében megnyithatja kapuit az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI).

Tény, hogy az intézmény megnyitását már régóta szorgalmazza a szakma, részben a „Lipót” 2007-es bezárása miatt.

Az OPAI a speciális ambulanciák, valamint az azok hátterében működő profilírozott osztályok intézménye lesz. A játékszenvedélyre fókuszáló ellátást is ide tervezik, és helyet kap benne egy magas biztonságú osztály, amely az ország egész területéről fogadja a pszichiátriai okból ön- és közveszélyes betegeket.

cimkék

hirdetés

Könyveink