hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Újra megnyitnák a pszichiátriai intézetet

Az új országos pszichiátriai intézet szakmai programjáról a közeljövőben, legkésőbb tavasszal dönteni szeretne a szaktárca - nyilatkozta Cserháti Péter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára.

Közlése szerint a szakma képviselői azt szeretnék, ha április 1-jéig - az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának évfordulójáig - kormányzati döntés születne az új intézmény ügyében. "Mi (...) nagyon ez irányban vagyunk" - mondta a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy az említett dátumot nem tekintik határidőnek, de egyetértenek azzal, hogy a döntést mielőbb meg kell hozni.

"Ez egy intézmény létrehozását jelenti" Budapesten, ahhoz viszont, hogy az új intézetet beépítsék egy komplex fővárosi modellbe, előbb egyeztetni kell a fővárosi önkormányzattal, illetve más fővárosi fenntartókkal.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a pszichiáterek és szakdolgozók hiánya továbbra is súlyos problémát jelent, ezért "egy nagyon komplex életpályamodellt kell felállítani", hogy vonzóvá tegyék ezt a pályát.

Addiktológia, West Balkán

Cserháti Péter hangsúlyozta, hogy az új országos pszichiátriai intézetet nem politikai, hanem népegészségügyi és szakmai szempontok alapján szeretnék megszervezni. Az új intézet tennivalóival kapcsolatban utalt arra, hogy Magyarországon az addiktológiának, ezen belül is az alkohológiának "korábban rettenetesen alacsony volt a reprezentációja", országos szinten jószerivel nem is szerepelt.

"Egyértelműen látszik, hogy ez méltatlan és szakmailag el nem fogadható" - mondta az államtitkár, aki szerint ezt jól alátámasztja a West Balkán szórakozóhelyen a közelmúltban történt tragédia is.

Magas biztonságú osztály

A másik fontos teendő, megtalálni azokat a további funkciókat, amelyek országos szintű jelenléte is szükséges. Meg kell oldani a súlyosan veszélyeztetett, ugyanakkor a kényszergyógykezelésen már átesett emberek további gondozását is, "hiszen ők, az új magyar jogszabály szerint, már nem elítéltek, hanem betegek lesznek" - mondta. Ezeket az embereket normál pszichiátriai osztályra vinni jelenlegi állapotukban lehetetlen - tette hozzá.

Az említett "rizikócsoportok" számára, vagyis akik már elkövettek valamilyen bűncselekményt, ön- vagy közveszélyesek, hoznák létre a "magas biztonságú" osztályt. Ennek kapcsán elmondta, sok technikai paramétert kell megoldani, ezért egy ilyen osztály létrehozása jelentős anyagi forrást igényel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink