hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Gyógyszerek hatása bariátriai műtétek után

A gyomor bypass és csőgyomor műtétek számos gyógyszer farmakokinetikai paramétereit megváltoztathatják, írja a PharmaOnline.

A fejlett világban az elhízás járványos méreteket ölt. Ezzel együtt intenzíven terjed az elhízás sebészi kezelése – a bariátriai sebészet. A gyomor áthidalás (gyomor bypass) és a csőgyomor műtét – mint a két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus – megoldást kínálhatnak a fogyókúra és a gyógyszeres kezelések sikertelensége esetén, írja a PharmaOnline.

Mindkét típusú operáció összetett változásokat idéz elő a gasztrointesztinális traktusban, csakúgy, mint az agyban, a zsírszövetben, az izmokban vagy a májban. Az operációt követően újra kell gondolni a gyógyszeres terápiát is, dózismódosításokra lehet szükség. Mindez nem csak a csökkenő testtömeg, de a gyógyszerek korábbihoz képest megváltozott szervezetbeni (farmakokinetikai) sorsa miatt is lényeges.

Megváltozik a gyógyszerek szétesése, a hatóanyagok felszívódása

A gyomor térfogatának a csökkenése kihathat a szilárd gyógyszerformák szétesésére.

A gyomor kémhatása eltolódik a lúgos irányba (gyomor bypass után a kémhatás körülbelül pH=6), ami csökkenti azoknak a hatóanyagoknak a felszívódását, amik ahhoz savas közeget igényelnek. Így csökkent mértékű lehet a kalcium-karbonát, a vas vagy a digoxin biohasznosulása. Megváltozhat az intesztinoszolvens gyógyszerformákból való hatóanyagfelszabadulás is – az a vártnál hamarabb bekövetkezhet.

A hatóanyagok abszorpciójának a változása elsősorban a gyomor bypass műtéteknél következik be. Ezeknél a műtéti beavatkozásoknál a tápanyag útját és annak felszívódását is megváltoztatják, ami kihat a per os adagolt gyógyszerek felszívódására is. Az epesavak béltraktusba való bekerülése is változást szenvedhet, ami a vízben nehezen oldódó hatóanyagok pl. levotiroxin, fenitoin felszívódását befolyásolhatja. Csökken a tranzitidő, azaz a korábbinál rövidebb idő alatt átjutnak a hatóanyagok a bélcsatornán. Ennek elsősorban a retard gyógyszerformáknál lehetnek a hatás csökkenésében vagy elmaradásában megnyilvánuló negatív következményei. Többen nem is javasolják bariátriai műtéteket követően a retardizált formák alkalmazását.

Gyakoribb a fekély, több az epekő

A tapasztalatok alapján a bariátriai sebészeti beavatkozások emelkedett ulcus-rizikóval járnak együtt. A további kockázatfokozódás érdekében kerülni kell a nem szeroid gyulladáscsökkentők (NSAID), glükokortikoidok és a per os adagolt biszfoszfonátok használatát. A fekélyek kialakulásának a fokozott kockázata mellett az epekövesség is gyakrabban léphet fel a műtéti beavatkozásokat követően.

Vitamin- és nyomelem-szupplementációra van szükség

Mivel a mikrotápanyagok felszívódásának a mértéke is csökken a műtéti beavatkozásokat követően, vitamin- és nyomelem-készítmények szedése javasolt hosszú távon, akár dupla dózisban.

A zsíroldékony vitaminok (A-, D-, E- és K-vitaminok) mellett a kalcium, a magnézium, a vas, a B1- és B12-vitaminok, a folsav, a cink, a réz és a szelén adagolására is szükség van. Sósav és intrinszik faktor hiányában javasolt a B12-vitamint parenterálisan adagolni. Tekintettel kell lenni arra is, hogy a gyomorsav csökkent koncentrációja miatt a kalcium-karbonát nem képes felszívódni, így a kalciumot javasolt vízoldékony kalcium-citrát formájában adagolni.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés