hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A gyomor bypass egészségesebbé teszi étvágyunkat

Jó hír az elhízás miatt gyomor bypass műtéten átesett embereknek: nem csupán kevesebbet fognak enni, de egészségesebben is fognak étkezni.

A bariátriai műtétek leginkább elterjedt formája az úgynevezett Roux-en-Y gyomor bypass műtét, amikor a gyomor felső részén egy kis zacskót alakítanak ki, és ezt közvetlenül összekötik a vékonybéllel. Ilyenkor az étel kikerüli a gyomor és a duodénum nagy részét, s a betegben evéskor hamar kialakul a teltségérzés.

A vertikális szalagos gasztroplasztika egy másik, alternatív műtéti eljárás, amivel úgy csökkentik a gyomor térfogatát, hogy az étel nem kerüli meg az emésztőrendszer egy részét. A teltségérzés ezzel az eljárással is gyorsan létrejön.

A gyomor bypass műtét után az emberek gyakran arról számolnak be, hogy étkezési szokásaik megváltoztak. Ezt a jelenséget tették vizsgálat tárgyává Carel le Roux és munkatársai, az Imperial College London dolgozói. Kérdőívet töltettek ki 16 olyan személlyel, akiken 6 évvel azelőtt valamelyik típusú műtétet elvégezték, és azt kívánták megtudni, hogy miként változott meg étrendjük a műtétet követően. A válaszok szerint a gyomor bypasson átesett személyek kevesebb zsírt fogyasztottak az operáció után, mint azok, akiken vertikális szalagos gasztroplasztikát végeztek.

A jelenség okának felderítése érdekében 26 patkányon gyomor bypass, illetve álműtétet végeztek. Már 10 nappal az operáció után a gyomor bypasson átesett egerek négyszeresére növelték az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek arányát étrendjükben. Egy külön kísérletben a patkányokkal cukrozott vizet itattak, miközben olajat juttattak közvetlenül a gyomrukba – azaz az olaj bejutott az emésztőrendszerbe, de a patkányok nem érezték az ízét. Ennek hatására a bypass műtéten átesett állatok kerülni kezdték a cukrozott vizet, míg az áloperációnak kitett patkányokban ez nem következett be. A kísérlet azt valószínűsítette, hogy a kis zsírtartalmú élelmiszerek előnyben részesítése annak tudható be, hogy a megműtött állatok nehezebben emésztik meg a zsírt, és nem az ízpreferenciájuk változott meg.

Le Roux munkacsoportja azt is kimutatta, hogy a teltségérzettel kapcsolatos hormonok – a glukagonszerű peptid 1 (GLP-1) és az YY peptid (PYY) – szintje magasabb volt a gyomor bypass műtét, mint az áloperáció után. Mint elmondták, ez az emberekre is érvényes, és a GLP-1-nek jelentős szerepe van az ételpreferenciában. A GLP-1 fokozza az inzulintermelést és a diabétesz kezelésében már felhasználják. Most le Roux-ék azt akarják kipróbálni, hogy alkalmazható-e az elhízás terápiájában.

Richard Welbourn, bariátriai sebész azt mondja, hogy a bypass műtét olyan, mint egy ingyenes GLP-1 injekció. Most kiderült, hogy amikor a betegek arról számolnak be, hogy már nem szeretik a zsíros ételeket, akkor ennek megfogható élettani alapja van. A belet operáljuk, de az agyat is megváltoztatjuk – tette hozzá.

(forrás: New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés