hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A bariátriai sebészeti beavatkozás a méhtest-daganattól is védheti a nőket

Az elhízás sebészeti kezelése kedvezően hathat atípusos endometrium hiperplázia esetén, és előnyösen befolyásolhatja a tumor-markerek értékeit.

Az elhízás sebészi kezelése, a bariátriai sebészet gyorsan terjedő sebészeti ág. A legújabb eredmények tükrében úgy tűnik, hogy ez a fajta sebészeti beavatkozás nemcsak a túlsúlytól szabadítja meg a betegeket, de a nőknél az endometrium-karcinóma kialakulásának a kockázatát is redukálja.

A kövérség az endometrium daganat legfőbb rizikófaktora

Az adipositas a méhtest daganatának a legfőbb rizikófaktora. A méhtestrákok mintegy 40 százaléka az elhízásra vezethető vissza. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben – az elhízás terjedésével összefüggésben – az endometrium karcinóma gyakorisága is megnőtt. Epidemiológiai vizsgálatok alapján a méhtestrák kockázata a testtömegindexben (BMI) bekövetkező minden 5 kg/m2-es növekedéssel 60 százalékkal nő.

Már a műtét időpontjában is gyakori volt az endometrium hiperplázia

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A sebészek extrém mértékben elhízott (BMI 46,8 és 56,9 közötti) nőknél (n=72) vizsgálták azt, hogy a bariátriai sebészeti beavatkozás hogyan hat a méhnyálkahártya állapotára. Az International Journal of Cancer folyóiratban megjelent eredmények szerint a 72 nő közül 4 nőnél találtak a bariátriai műtéti beavatkozás időpontjában meglévő endometrium karcinómát, illetve 6 nőnél diagnosztizáltak atípusos endometriális hiperpláziát. Az említett 4 nőnél méheltávolításos műtétet hajtottak végre, míg az atípusos endometrium hiperpláziát mutató 6 nőnél két hónap elteltével újra megvizsgálták a méh állapotát: közülük 3-nál gyógyulás következett be, további beavatkozásra nem volt szükségük. Annál a 3 nőnél, akiknél az állapot nem javult két hónap alatt, progeszteron-tartalmú spirált helyeztek fel, így hat hónap elteltével csak egyiküknél vált szükségessé a méh eltávolítása.

Kedvezően hat a bariátriai műtét a tumor-markerek szintjére

Azoknál a nőknél, akiknél a bariátriai műtét időpontjában (még) nem diagnosztizáltak endometrium-karcinómát vagy atípusos endometrium hiperpláziát (n=62), kimutathatók voltak olyan változások, amik fokozták annak a kockázatát, hogy a későbbiekben náluk is kialakuljon endometrium karcinóma. Esetükben emelkedett volt – többek között – a Ki-67 proliferációs marker szintje, valamint fokozott mértékben képződtek ösztrogén- és progeszteron receptorok. A bariátriai műtéti beavatkozást követően ezek az említett patológiás marker-szintek általában visszatértek a normál tartományba, arra utalva, hogy a „fogyasztó” sebészeti beavatkozásoknak rákmegelőző hatásuk is lehet.

 

Forrás:

IJC

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés