2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

A bariátriai sebészeti beavatkozás a méhtest-daganattól is védheti a nőket

Az elhízás sebészeti kezelése kedvezően hathat atípusos endometrium hiperplázia esetén, és előnyösen befolyásolhatja a tumor-markerek értékeit.

Az elhízás sebészi kezelése, a bariátriai sebészet gyorsan terjedő sebészeti ág. A legújabb eredmények tükrében úgy tűnik, hogy ez a fajta sebészeti beavatkozás nemcsak a túlsúlytól szabadítja meg a betegeket, de a nőknél az endometrium-karcinóma kialakulásának a kockázatát is redukálja.

A kövérség az endometrium daganat legfőbb rizikófaktora

Az adipositas a méhtest daganatának a legfőbb rizikófaktora. A méhtestrákok mintegy 40 százaléka az elhízásra vezethető vissza. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben – az elhízás terjedésével összefüggésben – az endometrium karcinóma gyakorisága is megnőtt. Epidemiológiai vizsgálatok alapján a méhtestrák kockázata a testtömegindexben (BMI) bekövetkező minden 5 kg/m2-es növekedéssel 60 százalékkal nő.

Már a műtét időpontjában is gyakori volt az endometrium hiperplázia

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A sebészek extrém mértékben elhízott (BMI 46,8 és 56,9 közötti) nőknél (n=72) vizsgálták azt, hogy a bariátriai sebészeti beavatkozás hogyan hat a méhnyálkahártya állapotára. Az International Journal of Cancer folyóiratban megjelent eredmények szerint a 72 nő közül 4 nőnél találtak a bariátriai műtéti beavatkozás időpontjában meglévő endometrium karcinómát, illetve 6 nőnél diagnosztizáltak atípusos endometriális hiperpláziát. Az említett 4 nőnél méheltávolításos műtétet hajtottak végre, míg az atípusos endometrium hiperpláziát mutató 6 nőnél két hónap elteltével újra megvizsgálták a méh állapotát: közülük 3-nál gyógyulás következett be, további beavatkozásra nem volt szükségük. Annál a 3 nőnél, akiknél az állapot nem javult két hónap alatt, progeszteron-tartalmú spirált helyeztek fel, így hat hónap elteltével csak egyiküknél vált szükségessé a méh eltávolítása.

Kedvezően hat a bariátriai műtét a tumor-markerek szintjére

Azoknál a nőknél, akiknél a bariátriai műtét időpontjában (még) nem diagnosztizáltak endometrium-karcinómát vagy atípusos endometrium hiperpláziát (n=62), kimutathatók voltak olyan változások, amik fokozták annak a kockázatát, hogy a későbbiekben náluk is kialakuljon endometrium karcinóma. Esetükben emelkedett volt – többek között – a Ki-67 proliferációs marker szintje, valamint fokozott mértékben képződtek ösztrogén- és progeszteron receptorok. A bariátriai műtéti beavatkozást követően ezek az említett patológiás marker-szintek általában visszatértek a normál tartományba, arra utalva, hogy a „fogyasztó” sebészeti beavatkozásoknak rákmegelőző hatásuk is lehet.

 

Forrás:

IJC

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.