hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A kövérség miatti műtét az egész családot fogyasztja

A kóros elhízáson enyhítő, testsúlycsökkentő, világszerte használt görög kifejezéssel bariátriai műtétek alanyainak családja körében készített vizsgálat szerint az operáció a többi családtagra is fogyasztó hatással van.

A kóros kövérség súlyos következményekkel is jár: cukorbetegség, magas vérnyomás és a test olyan megterhelése, amit már az izületek nem tudnak elviselni. A páciensek sokszor egyszerű diétával már nem képesek megszabadulni súlyfeleslegüktől, ilyenkor jön szóba a műtét.

Mára a plasztikai sebészet külön ágává fejlődött a felesleges zsírszövet eltávolítása, valamint speciális gyomorműtéteket dolgoztak ki a táplálékbevitel csökkentésére. A közelmúlban az Egyesült Államokban átlag 125.000 műtétet végeztek el évente.

John Morton és munkacsoportja a műtéten átesett amerikaiak követéses vizsgálatát végezte, és ennek kapcsán az egész család egészségének alakulását is vizsgálta. A beavatkozás utáni évben minden súlyfelesleggel rendelkező családtag is jelentősen fogyott.

A kutatók 35 családot részletesen vizsgáltak. A műtét előtt a család többi felnőtt tagjának 60 százaléka, a gyerekek 73 százaléka viselt súlytöbbletet. A családtag bariátriai operációja után főleg a felnőttek fogytak kifejezetten. A gyerekek is mérhetően többet mozogtak. A felnőtt családtagok kevesebbet nassoltak, és jobban figyeltek táplálkozásukra. Határozottan kevesebbszer ittak alkoholt is.

"Ezek az adatok azt mutatják, hogy a súlycsökkentő műtét után a család többi tagja is jobban figyel az étkezésére, és igyekszik csökkenteni a túlevést" – összegezték megfigyeléseiket a kutatók. A tanulmányt az Archives of Surgery közölte.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés