hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Greennovációs Nagydíj: egészségügyi projekteket is várnak

Idén is lesz Greennovációs Nagydíj; kiadónk, a Professional Publishing Hungary Kft. január 30-ig már negyedik alkalommal várja az egészségügyben elindult, fenntarthatóságot elősegítő projektek bemutatását (is).

A Greennovációs Nagydíj kiemelt célja, hogy a környezettudatosabb gazdaságért tevékenykedők megismerjék egymás munkáját, s az emberek is informálódhassanak arról, milyen irányba halad ezen a területen a gazdaság. Az egészségügy területén jó példa erre az Egis Gyógyszergyár Nyrt., amely tavaly a III. Greennovációs Nagydíj Különdíját nyerte el az Eljárás és berendezés gyógyszeriparban keletkező, technológiai hulladékvizek AOX mentesítésérecímű pályázatával.

Mint az a workshopon Réti Gábor környezetvédelmi és üzembiztonsági főosztályvezető prezentációjából a többi közt kiderült: a metilén-klorid oldószerként történő használatának előnyei és hátrányai is vannak. A hőérzékeny hatóanyagnak alacsony a forráspontja, nem tűzveszélyes és korlátozottan elegyedik vízzel, ám illékony, vízben oldódik, így a gyógyszeriparban keletkezett szennyvíz AOX-tartalma magas lehet.

Az AOX-koncentrációt felszíni vizekben és szennyvizekben mérik. Ezek az ipari eredetű, zömmel rákkeltő vegyületek különböző ipari folyamatokban és a szennyvíztisztítás során, pl. az ivóvíz klórozásakor kerülnek a vízbe. Az AOX az adszorbeálható szerves halogén-tartalmat jelenti (angolul: Adsorbable Organically bound halogens), melyet európai standard módszerrel mérnek, és klorid-koncentrációban fejeznek ki.

Az elmúlt évtizedben az Egis különféle szennyvíz előkezelési eljárásokat alkalmazott, így például kiforralást üstdesztillációval, sztrippelést hideg levegő befúvással, illetve gőzbevezetéses rektifikálást. A cég a környezettudatosság jegyében azonban innovációt vezetett be a sztrippelő és a kolonna funkciók egybeépítésével. A megépített berendezés alkalmazásával a szennyvizek AOX-tartalma a kimutatási határ alá került.

További részletek a Greennovációs Nagydíj honlapján.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink