2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Folyamatos glükózmonitorozás, a jövő útjai és a mesterséges hasnyálmiriggyel kapcsolatos projektek legfrissebb adatai

A pontos és könnyen használható CGM eszközök kifejlesztése azáltal javította a cukorbetegek kezelését, hogy idejekorán kiegészítő információkat nyújtanak a glykaemiára és a glükóztrendekre vonatkozóan mind a beteg, mind pedig a kezelőorvosai számára.

hirdetés

A közel normális glykaemiára való törekvések nyomán egyre gyakrabban fordulnak elő súlyos hypoglykaemiás epizódok. A folyamatos glükózmonitorozásra (CGM, continuous glucose monitoring) kifejlesztett technikák nagy segítséget nyújtanak ezen a téren, különösen akkor, ha azt folyamatos szubkután inzulininfúzióval (CSII, continuous subcutaneous insulin infusion) együtt alkalmazzák. A CGM módot nyújt a terápia intenzifikálására a HbA1c-szint csökkentésével, mely részlegesen mérsékelheti a cukorbetegségből adódó pszichológiai terheket. Mindazonáltal szükség van arra, hogy a betegek önmaguk is monitorozzák vércukorszintjüket, és a terápiás döntések során kellő súllyal essen latba a szénhidráttartalmú étel fogyasztása és a fizikai aktivitás. Ahogyan már 1977-ben felhívták rá a figyelmet, a fejlett diabétesztechnológia ígéretes módszer lehet azáltal, hogy az inzulinbeadás automatizálásával további terheket vesz le a betegek válláról. Akkoriban a kutatók kimutatták, hogy az intravénás mintavételhez, illetve a glükóz és inzulin adásához használt zárt (CL, closed-loop) technológia segítségével közel normális glükózkontroll érhető el 1-es típusú diabetes mellitusban (T1DM). A beavatkozás komplexitása és invazív jellege miatt azonban a technológia nem használható a klinikai kutatóhelyeken kívül. További fejlesztések nyomán a CGM bekerülhet az otthon is alkalmazható orvostechnológiai eszközök körébe. A CSII és CGM kombinált alkalmazása szenzor-vezérelt pumpa (SAP; sensor-augmented pump) néven is ismeretes, ami megteremti az inzulinadás automatizálásának alapját (mesterséges pancreas/CL).

 

Módszerek és célkitűzések

A közlemény célja a CGM technológia fejlődésének áttekintése, illetve a cukorbetegség terápiájára gyakorolt hatásainak elemzése. A szerzők kitérnek arra, hogy a CGM alkalmazása miként változtatta meg a klinikai kimeneteleket.

Áttekintésre kerültek a CGM, illetve a CGM + CSII hatásosságára vonatkozó szakirodalom T1DM-ben, melynek során az alábbi kifejezések alapján végeztek kereséseket: „CGM”, „CGMS” és „continuous glucose monitor”. Kizárták az elemzésből azokat a publikációkat, melyek a diabétesz és a terhesség összefüggéseivel foglalkoztak. Az elemzésben kizárólag metaanalízisek és szisztematikus áttekintések adatait dolgozták fel. A CL technológia témájában a szakirodalmi keresés a következő kifejezések mentén történt az utóbbi 5 év terméséből: „artificial pancreas”, „closed-loop”, „closed loop” és „diabetes”. Az első szűrőbe 274 közlemény került be, melyek közül 11 publikáció felelt meg a beválasztási kritériumoknak, végül ezeket vonták be az elemzésbe. A CGM gyártóitól információkat kértek a fejlesztés alatt álló CGM termékekről és CL technológiákról.

 

Az eredmények összefoglalása és kitekintés

A pontos és könnyen használható CGM eszközök kifejlesztése azáltal javította a cukorbetegek kezelését, hogy idejekorán kiegészítő információkat nyújtanak a glykaemiára és a glükóztrendekre vonatkozóan mind a beteg, mind pedig a kezelőorvosai számára. Bár a CGM lehetőséget nyújt a felhasználó számára arra, hogy a hypoglykaemia incidenciájának emelkedése nélkül csökkentse átlagos vércukorszintjét, ennek ára azonban, hogy a betegnek is nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, nagyobb részt kell vállalnia saját kezelésében. Az inzulinbeadás automatizálása éppen a beteg nagyobb részvételét csökkentheti, ezáltal tovább javíthatja a glykaemiás kontrollt.

Az inzulinadás részleges automatizálását biztosító első berendezések csökkentik a (súlyos) hypoglykaemia előfordulását. A kiegészítő prediktív technológiát (PLGS) alkalmazó rendszerek révén ugyancsak csökkenthető a hypoglykaemia gyakorisága, ennek ára azonban az átlagos éjszakai glükózszintek emelkedése volt.

A hibrid kizárólag-inzulin CL berendezések voltak az elsők, melyekről igazolódott, hogy meghosszabbítják az euglykaemiában töltött időt, és a CL technológia elterjedésétől a hyper- és hypoglykaemia csökkenése várható. A közelmúltban több olyan hosszú távú vizsgálat eredményei is napvilágot láttak, amelyekben otthoni alkalmazás mellett elemezték az ilyen eszközökkel elérhető eredményeket. Bár a kettős-hormon CL rendszerek első eredményei ígéretesek, az ilyen rendszerek alkalmazásához kapcsolódó magasabb költségek ismeretében a hosszú távú összehasonlító vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy szuperioritásokat a csak-inzulin megközelítéssel szemben igazolni lehessen.

A további fejlesztések során javítani kell az egyes berendezések egymással való konnektivitását, illetve a vezérlés során alkalmazott algoritmusokat. Az idő fogja eldönteni, hogy a CL rendszerek mely betegcsoportok részére finanszírozhatók, illetve hogy ezek a berendezések milyen mértékben elégítik ki a várakozásokat.

 

Forrás: Kropff J, DeVries JH. Continuous glucose monitoring, future products, and update on worldwide artificial pancreas projects. Diab Technol Therapeutics. DOI: 10.1089/dia.2015.0345

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!