hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Érellátás: szükséges a szemléletváltás

A rekonstruktív vaszkuláris medicina az elmúlt 30 évben paradigmaváltás-szintű  változáson ment át, írta az Orvosok Lapjában dr. Bánsághi Zoltán.

Ez idő alatt a vaszkuláris betegségek incidenciája nőtt és kóroki eredete többtényezőssé vált. Szükséges az ellátásban kulcsszerepet játszó endovaszkuláris ellátási lehetőségek ismerete, az érellátásban részvevő  szakmák tevékenységének új algoritmusba rendezése és a finanszírozási/egészségpolitikai szemléletváltás mihamarabbi megvalósulása – írta a Weborvos szerint dr. Bánsághi Zoltán Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika részlegvezetője az Orvosok Lapja idei 1. számában.

Az artériás és vénás érpálya rekonstruktív ellátásának három nagy területe különíthető el. A steno-okkluzív eltérések, a dilatatív-disszekciós betegségek és a vérzések ellátása.

A vaszkuláris rekonstrukció hagyományos és ma is nagyon fontos formája a nyitott műtéttel végzett érsebészeti rekonstrukció. Mára azonban, az 1960-as évek közepétől dinamikusan fejlődő intervenciós radiológiai, jelen terminológia szerint endovaszkuláris ellátási forma vált meghatározóvá. Harmadikként, a vaszkuláris betegségek patomechanizmusainak mind alaposabb megértése, egyre növekvő teret ad a gyógyszeres, ún. konzervatív terápiák eredményes prevenciós és – bizonyos mértékig – rekonstruktív használatára.

Ma az endovaszkuláris megoldásokat előnyben részesítjük és elsőnek választandó módszernek tekintjük, ha az adott esetben azonos eredményességű, de kisebb betegmegterhelést, rövidebb posztoperatív hospitalizációt és kevesebb beavatkozási szövődményt jelentenek, mint a nyitott sebészi megoldás. vagy ha olyan érterületeken is alkalmazhatók, ahol a nyitott sebészet nem, vagy nem kellő eredményességgel és nem tömegesen ellátásban használható.

Ennek alapján, a steno-okkluzív és dilatatív perifériás artériás állapotok ellátásának döntési folyamatában - bárhol is lép be az érbeteg az ellátórendszerbe - a klinikai és képalkotó státusrögzítés után, legfontosabb, kötelező induló lépés a multidisciplináris, vaszkuláris team. Ezen a fórumon érsebész, angiológus belgyógyász és intervenciós radiológus szakembernek (szükség esetén diabetológus, infektológus, plasztikai sebész, sebkötöző nővér, pszichológus, rehabilitációs szakember, szociális nővér, otthonápoló szolgálat bevonásával) kell az érbeteg ellátásának stratégiájáról és időzítéséről írásbeli javaslatot adnia.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés