hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Enyhébbek lesznek az ETT büntetései, mint az orvosi kamaráé

Teljes képtelenségnek tűnik az, amit a jogalkotó a Belügyminisztériumhoz tartozó Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) feladatául szabott, írja a Népszava.

Amikor ugyanis elgázolták az Magyar Orvosi Kamarát (MOK), az összes ott folyó etikai eljárás lebonyolítását is ennek a testületnek osztották ki, fogalmaz a lap.

A jogszabály szerint 15 napon belül kell átadni az ETT-nek a kamarai etikai eljárásokat. Az ETT-hez a „bosszú törvény” most egy adagban 700-nál több folyó ügyet utal. A MOK etikai eljárásaival eddig 27 elsőfokú bizottságban 144 orvos foglalkozott társadalmi munkában, és ők támaszkodhattak még a kamara 175 fős apparátusára is.

A helyzet abszurditását mutatja: a miniszter még csak ezután fogja rendeletben megfogalmazni azt az etikai szabályzatot, ami alapján az ETT vizsgálódhat. E szabályzat alapján olyan ügyeket kell majd megítélniük, amelyeket még a MOK etikai elvei szerint indítottak.

A kötelező kamarai tagságot megszüntető jogszabály szerint az ETT közfeladatként kapja meg az eljárások lefolytatásának jogát. Az ügyek elbírálásának lesz első és másodfoka is. AZ ETT végleges döntésével szemben bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért. A kiszabható büntetések azonban enyhébbek lesznek, mint az orvosi kamaráé, az ETT ugyanis legfeljebb figyelmeztetést, megrovást, valamint pénzbírságot szabhat ki. 

Ez utóbbi a mindenkori legkisebb kötelező munkabér havi összegének tízszerese lehet. Az ETT az említett büntetések mellett korlátozhatja a vezetői megbízásokat, azaz legfeljebb két évre tilthatja meg, hogy az etikai vétséget elkövetőt kinevezzék valamilyen posztra. Az orvosi kamara az etikai szabályok ellen legsúlyosabban vétőkkel szemben – akár a betegek védelmében – még alkalmazhatta a kizárást, illetve a kamarai tagság felfüggesztését, melyek az orvosi tevékenységtől való eltiltással is jártak, emlékeztet a lap.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink