hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

EB: uniós pénzeket sodorhat veszélybe a MOK-törvény

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát, írja a Népszava.

„A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából”. A Népszava megkeresésére így fogalmazott az Európai Bizottság szóvivője a MOK működését átalakító jogszabályról. A lap arra volt kíváncsi, hogy a testület véleménye szerint a villámgyorsan lezavart törvénymódosítás nem ellentétes-e azokkal az ígéretekkel, amelyeket az Orbán-kabinet tett az EU gazdaságélénkítési eszközéből megítélt források folyósításáért cserébe.

A szóvivő tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják. A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják.

De ettől egyelőre távol vagyunk, minthogy a helyreállítási pénzt tartalmazó buksza csak azután nyílik meg Magyarország számára, hogy teljesített 27 szuperfeltételt. Ezekbe beletartozik az igazságszolgáltatási rendszer reformja és a korrupció visszaszorítását célzó törvények és intézkedések meghozatala. A kormány március végére ígérte a feladatok teljesítését.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés