hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Elkészült a Kaposi Mór Oktató Kórház teljes fejlesztési terve

Átadták a teljes fejlesztés utolsó elemét: az északi tömb két épületszárnyát is – adja hírül az MTI.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: a vidéki Magyarország az elmúlt években nagyrészt megújult, ehhez pedig hozzájárultak azok a beruházások, amelyek 500 milliárd forintból, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázati forrásaiból valósultak meg.
Magyarország egy részén már európai színvonalú az egészségügyi ellátás, ilyen hely Kaposvár is – jegyezte meg.

Az államtitkár szólt arról, hogy az európai uniós forrásokat döntő részben vidéken lehetett elkölteni, a kormány következő lépése ezért Budapest fejlesztése lesz.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt mondta, a Kaposi Mór Oktató Kórház modernizációja Somogy megye történetének legjelentősebb, és az ország egyik legjelentősebb egészségügyi fejlesztése.
A kórház ereje ugyanakkor nem a falakban, hanem azokban van, akik e falak között nap mint nap végzik áldozatos munkájukat, akik hivatástudatból, emberszeretetből akkor vannak mellettünk és akkor bátorítanak, amikor a legelesettebbek, legkiszolgáltatottabbak vagyunk - tette hozzá. Úgy vélte, lehetne a kaposvári technikailag a világ legfejlettebb kórháza, ha nem lenne benne lélek, szeretet.

Moizs Mariann, a kórház főigazgatója utalt rá, hogy a 170 éves kórház megújítása a 2007-2013-as uniós költségvetési időszak legjelentősebb egészségügyi fejlesztéseit magába foglaló Pólus-program része volt.

Az intézmény pavilonrendszerű épületei az elmúlt másfél évszázadban elavulttá, korszerűtlenné váltak, költséghatékony üzemeltetésük megoldhatatlannak bizonyult, s az állagromlás gátolta a korszerű munkafeltételek kialakítását, modern technikai eszközök befogadását, használatát.
A kivitelezés részeként 40 ezer négyzetméter alapterületű tömbkórkáz épült, mialatt 41 ezer négyzetméternyi épületet bontottak le, illetve adtak át a városnak és az államnak más célú hasznosításra.
Az eseményen kiosztott tájékoztató anyagban szerepel, hogy a 21. századi szolgáltató szemléletű, 400 ezres lakossági kört ellátó, folyamatos poliklinikai működésű intézmény 2011. óta több lépcsőben újult meg. Az utoljára szerdán átadott, 2,5 milliárd forintból kialakított két épületszárnyban pszichiátriai központ, mozgásszervi rehabilitációs és diagnosztikai részleg is működik.

Az építkezés lehetővé tette a betegforgalom szétválasztását, tágas, világos várótermek kialakítását, a betegek kényelmének növelését, modern technikai eszközök alkalmazását, korszerű beteg- és szervezetirányítási rendszerek alkalmazását, a kiváló munkafeltételek biztosítását és a költséghatékony üzemeltetést is.

(forrás: MTI)

Könyveink