hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Életmentő pontok szeptembertől – defibrillátorokkal

Ötven forgalmas közterületi csomóponton, és 50 közintézményben tervezi a főváros az életmentő eszközök telepítését szeptembertől. A salgótarjáni vásárcsarnokban szintén szeptemberben helyezik el azt a félautomata defibrillátort, amelyet a Nógrád Megyei Vöröskereszt az életmentő pont kialakítására kiírt pályázaton nyert.
Szeptembertől kezdik el a fővárosban – a HELP program keretein belül – a közterületeken és a közintézményekben az életmentő terminálok elhelyezését. Az egyedi formájú, feltűnő terminálok mindegyike tartalmaz kifejezetten laikusok számára kifejlesztett életmentő-újraélesztési táskát (félautomata defibrillátort), interaktív multimédiás felületet (monitor, wifi, sms, webcam, touchscreen, bluetooth), illetve a mentőszolgálattal élő kapcsolatot lehetővé tevő automatikus riasztási rendszert.
Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a program támogatására kérte a budapesti önkormányzatokat. Mindenek előtt arra, jelöljék ki azokat a forgalmas közintézményeket, amelyekbe elhelyeznék az életmentő pontokat.
Az eszközök telepítése mellett a program része, hogy minden egyes HELP Pont esetében 6 főt ingyenes, újraélesztést oktatásban részesítenek.
A salgótarjáni vásárcsarnokban szintén szeptemberben helyezik el azt a félautomata defibrillátort, amelyet a Nógrád Megyei Vöröskereszt az életmentő pont kialakítására kiírt pályázaton nyert. Juhászné Kincses Helén elmondta: 1,5 millió forintot nyertek az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet pályázatán, az összeg az életmentő műszer mellett képzést is tartalmaz. Két salgótarjáni és két balassagyarmati középiskolából összesen 200 diákot vonnak be a nyolcórás képzésbe, illetve első lépcsőben tíz tanárt készítenek fel a Vöröskeresztnél. Mellettük a vásárcsarnok két dolgozója is megtanulja a defibrillátor használatát.
A Vöröskereszt megyei vezetője hozzátette: az újraélesztő készülék használatával nyerhető percek egy infarktusos beteg esetében az életben maradást jelenthetik.
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink