hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egyre több szülő nem akarja beoltatni a lányát

Egyre emelkedik azon szülők száma, akik nem kérik lánygyermekeiknek a humán papillómavírus elleni védőoltást, noha az orvosok mindinkább javasolják a beadatását – állapították meg a Mayo Clinic kutató és más munkacsoportok is.

Öt szülő közül átlagosan több mint ketten úgy vélik, hogy a HPV elleni védőoltás szükségtelen, és egyre nagyobb azok száma is, akik aggódnak a potenciális mellékhatások miatt – állapították meg a kutatók, akik eredményeiket a Pediatrics című lapban tették közzé.

A kutatók összességében három, az egyesült államokbeli serdülők számára rutin módon javasolt vakcinával kapcsolatos szülői vélekedéseket elemezték. A három védőoltás: HPV, Tdap (tetanusz, diftéria, acelluláris pertusszisz) és MCV4 (konjugált meningococcus-vakcina). Miközben az aktuális immunizációs arányszámok mindhárom vakcina esetében emelkednek, a HPV-elleni vakcinából a teljes oltási sorozatot (3−6 dózist) megkapott lányok aránya jóval kisebb, mint a másik két vizsgált védőoltás esetében.

Öt évvel ezelőtt a szülők 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem oltatná be lánygyermekét a HPV ellen. 2009-re ennek aránya 41 százalékra, majd 2010-re 44 százalékra emelkedett.

„Ez éppen az ellenkezője annak a trendnek, melynek érvényesülnie kellene” – mondja a Mayo Clinic gyermekgyógyászati központjának gyermekorvosa.

A védőoltás biztonságos voltában nem bízó szülők aránya a 2008-as 5 százalékról két év alatt 16 százalékra emelkedett, míg a Tdap és MCV vakcinákkal kapcsolatosan biztonságossági félelmeket megfogalmazók aránya nem érte el az 1 százalékot sem – állapította meg a mostani felmérés.

Ugyanebben az évben egyre több tanulmány jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a HPV-vakcina hatásosan és biztonságosan alkalmazható ebben a korcsoportban – hangsúlyozza dr. Jacobson, aki mindkét vizsgálat esetében részt vett a biztonságossági szempontokat elemző bizottság munkájában. A vakcina azáltal véd a méhnyakrák és egyéb nemi szervi daganatok ellen, hogy megelőzi a daganatok kialakulását elősegítő fertőzések létrejöttét.

A kutatók a National Immunization Survey of Teens 2008 és 2010 közötti adatai alapján elemezték a vakcinációra vonatkozó adatokat a 13−17 éves korcsoportban. Azt találták, hogy miközben 10 közül 8 tizenéves volt beoltva a Tdap vakcinával és körülbelül 63 százalékuk a MCV4 vakcinával, a HPV ellen oltottak aránya valahol 30 százalék körül mozgott. A HPV-oltás népszerűsége emelkedett; 2008-ban mindössze 16 százalék volt. Ugyanakkor azonban több szülő nyilatkozott úgy, hogy nem szándékozik lánygyermekének beadatni a HPV elleni védőoltást. Az okok között a következőket említették: a vakcina nem szerepel az ajánlott védőoltások között; nem rendelkeznek elegendő információval a témában; szükségtelennek tartják a védőoltást; a vakcina nem megfelelő ilyen korú gyermekeknek; aggódnak a biztonságosság, illetve a mellékhatások miatt; illetve gyermekük nem él szexuális életet.

A szülők körében végzett felmérés szerint több klinikus ajánlja a HPV-vakcinát, de még mindig nem következetesen. A tények azt jelzik, hogy a HPV elleni védőoltásra szükség van, állítja dr. Jacobson: „A HPV csaknem 100 százalékban tekinthető a méhnyakrák okának, és az amerikai népesség 50 százaléka legalább egyszer megfertőződik a vírussal. Csendes, tünetmentes fertőzésről van szó. Senki nem tudhatja, hogy benne van-e már a vírus vagy sem. A HPV-vakcina tulajdonképpen egy rákmegelőző védőoltás.”

A szakember szerint a védőoltás a fiatalabb serdülőknél hatásosabb, mint az idősebb kamaszlányoknál. A Mayo Clinic gyakorlata szerint ezért 9 éves korban kezdik az oltási sorozat beadását.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés