2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Újra alkotmányellenesnek ítélték az amerikai egészségügyi reformot

Alkotmányellenesnek minősítette az Obama-kormány által elfogadtatott egészségbiztosítási reformot egy floridai szövetségi bíró.

Roger Vinson miami körzeti szövetségi bíró tárgyalás nélkül igazat adott annak a keresetnek, amelyet 26 állam indított a törvény ellen. Ennek értelmében a törvény jogot sért azzal, hogy bírságot kilátásba helyezve előírja az állampolgárok számára, hogy kössenek egészségbiztosítást.

Ezzel immár a második szövetségi bíró minősítette alkotmányellenesnek a reformot. A tavaly március 23-án életbe lépett törvény visszavonása, illetve módosítása érdekében példátlan méretű jogi kampány indult az Egyesült Államokban.

A republikánus Ronald Reagan elnök által 1983-ban kinevezett bíró indoklása szerint az egyénekre vonatkozó utasítás ellentétes az amerikai alkotmánnyal, s mivel nem elválasztható a törvény szövegétől, az egész jogszabály semmisnek tekintendő.

Egy másik szövetségi bíró a virginiai Richmondban decemberben amiatt minősítette alkotmánysértőnek az új egészségbiztosítást, mert megítélése szerint a "szövetségi rendőri hatalom féktelen gyakorlására" bátorít.

Az ügyben várhatóan az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága mondja ki a végső ítéletet.

Az Obama-kormányzat egyik legfontosabb eredményének tekintett reform mintegy 30 millió emberre terjeszti ki a biztosítottak körét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink