2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Bírálják Obama egészségügyi reformját

Az amerikai elnök egészségügyi törvénye mindenkit biztosításkötésre kötelezne, ám ez a republikánus ellenzék szerint ártana a gazdasági életnek.

Barack Obama amerikai elnököt a tavaly nyáron nyilvánosságra hozott egészségügyi reform miatt bírálják. Ennek alapja az egészségügyi törvény, amely mindenkit biztosításkötésre kötelez. A republikánusok szerint azonban ez ártana az ország gazdasági életének. Az ügy mostanra inkább már politikai huzavonává alakult, és a tét valójában az, hogy kiderüljön: mennyire képesek akadályozni az elnök munkáját az őszi részleges alsóházi választáson megerősödött republikánusok.

A tervek szerint a törvényhozás alsóháza január 12-én, még az amerikai elnök évértékelő beszéde előtt szavaz az ügyben.

Ha az alkotmányban nincs benne, nem lehet kötelező...

A Konzervatív Párt az Egyesült Államok több mint kétszáz éves alkotmányának védelmére hivatkozik. Szerinte ugyanis, ha a dokumentumban nem szerepel az, hogy mindenkinek egészségügyi biztosítást kell kötnie, akkor azt ma sem lehet kötelezővé tenni. Néhány héttel ezelőtt Virginia Állam egyik kerületében egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek ítélte az egészségügyi biztosítás kötelezővé tételét. Ez a passzus márpedig a törvény gerince. Szakértők szerint a kötelező egészségügyi biztosítás nélkül a reform széthullik, hiszen éppen akkor engedheti meg magának a rendszer, hogy a krónikus betegeket is biztosítsa, hogy ha az egészségesek is vásárolnak biztosítást.

Az MR1 Kossuth Rádió beszámolóját itt olvashatja, itt pedig meghallgathatja.

Az amerikai egészségügyi törvény menetrendje, fontosabb intézkedései 2020-ig terjedően.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink