2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Az amerikai liberálisok ünnepe

Eddigi legnagyobb győzelmét aratta elnökként Barack Obama egészségügyi reformtervének kongresszusi elfogadtatásával, évtizedek óta ez a legfontosabb törvény az egészségügy terén – ilyen szalagcímekkel jelentek meg a vezető amerikai lapok hétfőn.

Minden újság címoldalon számolt be arról, hogy a képviselőház előző éjszaka elfogadta az egészségügyi reformtörvény tervezetét. A lapok, akárcsak a hírtelevíziók és a megszólaltatott szakértők, történelmi szavazást emlegettek.
 
„Egészségügyi reform, végre!” – kiáltott fel a liberális New York Times, megjegyezve, hogy a reform körüli küzdelem ezzel nem zárult le; a következő fejezet a novemberi választásokon, valamint a bíróságokon várható.
 
Az újság több megfigyelőhöz hasonlóan rámutatott: Obama talán részben öngólt lőtt reformelképzeléseinek áterőszakolásával, ugyanis több demokrata képviselő is elveszítheti mandátumát a félidős választásokon. A felmérések szerint a népesség jelentős hányada elutasítja a demokraták reformcsomagját. A bírósági szakasz pedig azt jelenti: több szövetségi állam, például Virginia, Florida és Dél-Karolina főügyésze jelezte, megtámadja a törvényt, mert szerintük alkotmányellenes, hogy a törvény betegbiztosítás vásárlására kötelezi a polgárokat.
 
Barack Obama Joe Biden alelnökkel és negyven tanácsadójával együtt figyelte az éjszakai szavazást. Amikor az igen szavazatok száma elérte a szükséges 216-ot, üdvrivalgás tört ki a Fehér Ház Roosevelt termében, a jelenlevők megtapsolták az eseményt.
 
A Politico hírportál szerint kétségtelenül történelmi győzelem ez Obama számára, hiszen a csaknem átfogó betegbiztosítási rendszer elindításával azt érte el, amiről elődei csak álmodtak. A szavazás eredménye azonnali és erőteljes lendületet ad neki, miután szinte egész elnökségét erre a reformra tette fel. Szüksége is van a győzelemre, hogy sikerre vihesse másik két nagyon fontos idei törvényhozási tervét: a pénzügyi szabályozási reform és egy új munkahelyteremtési célú csomag elfogadtatását.
 
A Politico szerint a győzelem azonban kétes értékű a demokraták számára. Sok képviselőjük alkalmasint politikai öngyilkosságot követett el, amikor igennel szavazott vasárnap éjszaka. Jim Kessler, a mérsékelt Third Way Foundation agytröszt társalapítója viszont úgy látja: a demokraták, ha nem is mindjárt 2010-ben, de végül jól fognak járni azzal, hogy megszavazták az egészségügyi törvényt.
 
Vannak persze kemény elítélő, bíráló hangok is a sajtóban. A jobboldali Washington Times arról írt: történelmi pillanat a reformtörvény elindítása, hasonló ahhoz, mint amikor kitört a pestis. Az újság szerint nemzedékek óta ez a legrosszabb törvény, amelyet háttéralkuk és esetleg törvénybe ütköző „kormányállásokat szavazatokért” egyezségek előzetek meg. A lap óriási demokrata vereséget jósol novemberre.
 
A Fox News konzervatív hírcsatorna azt emelte ki: Obama a törvénytervezet elfogadtatásához, a vonakodó abortuszellenes demokrata párti képviselők megnyeréséhez ígéretet tett, hogy rendeletben biztosítja a művi vetélés szövetségi támogatásával kapcsolatos korlátozásokat. Erre azonban nem lesz képes, mert elnöki rendelettel nem lehet felülírni egy kongresszusi törvényt.
Hofer László, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink