hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egy bámulatos kezelés eltüntette a leukémiát

Most először hatalmas sikerről számoltak be a kutatók egy olyan kezeléssel kapcsolatban, amely új módon közelíti meg a leukémia kezelését – a beteg saját vérsejtjeit változtatják olyan gyilkosokká, amelyek tönkreteszik a rákos sejteket.

A vizsgálatot egyelőre csak három betegen végezték el, de az eredmények átütőek voltak. Két beteg egy évvel a kezelés után is rákmentesnek tűnik, és a harmadik is sokat javult, bár a rák még jelen van a szervezetében. A kutatók már arra készülnek, hogy az alkalmazott génterápiát másféle rákok esetében is kipróbálják.

„Magunk is meglepődtünk, hogy milyen nagyszerűen működik az eljárás. De még csak egy év telt el. Meg kell tudnunk, hogy mennyi ideig tartanak ezek a remissziók” – mondta dr. Carl June, az USA-beli Pennsylvaniai Egyetem (Penn) génterápia szakértője, a vizsgálat vezetője. Az eddigi eredményeket augusztus 10-én két folyóirat is publikálta: a New England Journal of Medicine és a Science Translational Medicine.

Mindhárom betegnek nagyon előrehaladott krónikus limfocitás leukémiája (CLL) volt. Ebben a betegségben a gyógyítás egyetlen lehetősége jelenleg a csontvelő- vagy őssejt-átültetés, amelyek nem mindig járnak eredménnyel, és nagy a halálozás kockázata is.

A kutatók már évek óta próbálnak olyan módszert találni, amellyel a beteg saját immunrendszerét a rák elleni harcra lehetne serkenteni. A korábbi próbálkozások során genetikailag módosították a T-sejteket, de ez csak mérsékelt sikerrel járt, mert a módosított sejtek nem szaporodtak megfelelően.

Dr. June és munkatársai módosították ezt az eljárást: új géneket vittek be új hordozóval a T-sejtekbe, amelyek azt a parancsot közvetítették, hogy a sejtek öljenek és szaporodjanak. Az eredmény „sorozatgyilkos” sejtek egész ármádiája lett, amelyek megtámadták a ráksejteket, tönkretették őket, és ha új helyen bukkant fel a rák, tovább folytatták ezt a harcot. Az már korábban is ismert volt, hogy a T-sejtek így támadják meg a vírusokat, de ráksejtek ellen most tapasztalták először a küzdelemnek ezt a módját.

Első lépésként minden betegtől vért vettek és kivonták belőle a T-sejteket. Miután a laboratóriumban átalakították őket, a sejtek milliót három infúzióban visszajuttatták a betegbe.

A kutatók részletesen beszámoltak az egyik beteg, egy 64 éves férfi tapasztalatairól. Az infúziók után két hétig semmi nem történt, de utána láza, hidegrázása volt és émelygett. Ez az állapot olyankor fordul elő, amikor nagyszámú ráksejt pusztul el egyszerre – vagyis ez annak a jele volt, hogy működik a génterápia. A betegek ilyenkor úgy érzik magukat, mintha életük legrosszabb influenzáján esnének át, de aztán elmúlnak a tünetek és ismét jól lesznek.

A fő probléma az eljárással az, hogy közben a fertőzések ellen védő más vérsejtek is elpusztulnak – ezt úgy kezelték, hogy havonta pótolták ezeket a sejteket.

A Penn kutatói más, leukémia-szerű rákokban, hasnyálmirigyrákban és petefészekrákban is ki akarják próbálni a módszert. Más intézmények pedig prosztata- és agyi tumorokban alkalmaznák.

Az eredményeket általános lelkesedéssel fogadta a szakma, de dr. Walter J. Urba, a portlandi (Oregon) Providence Rákközpont munkatársa szerkesztőségi közleményében azért óvatosságra intett a betegek kis száma miatt, s azért, mert a fő kérdés az, hogy mi történik ezekkel a betegekkel hosszabb távon.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Yahoo.com, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés