hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségpolitika

Demonstráció a körmendi kórház működési engedélyének visszavonása miatt

Mintegy hatvanan tüntettek hétfőn a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház bejárata előtt, tiltakozva az ellen, hogy az országos tisztifőorvos múlt pénteken visszavonta az intézmény működési engedélyét, amelyet két nappal korábban az ÁNTSZ regionális tisztifőorvosa adott ki.
A kórház dolgozói hétfőn is felvették a munkát, az intézményben a kialakult helyzet ellenére is fogadják a betegeket – mondta Bebes István, Körmend polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője.
 
Hozzátette: az ÁNTSZ regionális szervezete a múlt héten úgy ítélte meg, hogy az új üzemeltető, az önkormányzat által alapított cég minden szükséges személyi és tárgyi feltétellel rendelkezik, ezért elfogadhatatlannak tartják Falus Ferenc országos tisztifőorvos intézkedését.
 
A polgármester elmondta: a kórházat eddig üzemeltető magánvállalkozás felbontotta a szerződést az önkormányzattal, Körmend város pedig úgy döntött, hogy egy saját alapítású cég működteti tovább az intézményt.
 
„Nekünk, körmendieknek és a térségben élő 55 ezer embernek nagy szüksége van erre a kórházra, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az intézmény tovább működjön” – hangoztatta.
 
Bebes István kiemelte: az önkormányzat és az eddigi üzemeltető, a Medisyst között lévő anyagi természetű vita nem befolyásolhatná a működési engedély megadását, ez polgárjogi vita, amelynek rendezésére az önkormányzat továbbra is törekszik. A körmendi önkormányzat minden eddigi szerződéses kötelezettségének eleget tett és a jövőben is teljesíteni fogja a jogos követeléseket – szögezte le
.
A demonstrálók petíciót fogalmaztak meg Falus Ferenc országos tisztifőorvosnak címezve, ebben követelik, hogy az egészségügyi hatóság engedje működni a kórházat.
 
„Követeljük, hogy pártatlan és tisztességes eljárás keretében hagyja jóvá a hivatal a működési engedélyt, ne pedig a befektetők akaratának engedelmeskedjen!” – írták a dokumentumban, amelyet a kapu előtt V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője olvasott fel.
 
„Miért voltak meg a működés feltételei január 31-én és miért nincsenek meg február elsején, mi változott meg huszonnégy óra alatt?” – tették fel a kérdést. A változás csupán annyi, hogy a város a tulajdonában lévő kórházat – ugyanazon szerződött dolgozókkal, az ottani műszerekkel, ágyakkal és gyógyszerekkel – saját maga fogja működtetni.
 
A petíciót Paller Judit regionális tisztifőorvos vette át, aki elmondta: munkatársaival megvizsgálja a körmendi kórház működésének személyi és tárgyi feltételeit, és még hétfőn határozatot hoznak az ügyben.
 
MTI

cimkék

Könyveink