hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csak az átlag felett teljesítő háziorvosok kapnak pénzt az oltásért

A szaktárca teljesítményelv alapján gondolja kifizethetőnek a nem kötelező védőoltások beadását. A most formálódó elképzelések szerint azt veszik majd alapul, hogy mennyi embert oltottak be a háziorvosok a különösen veszélyeztetett csoportokból.

Ezt Szócska Miklós közölte az Országgyűlés egészségügyi bizottságának mai ülésén, ahol az influenzajárványra való felkészülésről adtak számot az illetékesek. A szakemberek beszámolójából az is kiderült, hogy az ÁNTSZ nyolc hűtőkocsi megvásárlására kapott lehetőséget a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. Ezek egy-egy régiós központban állnak majd munkába, egészen az egyes háziorvosokig fuvarozva az influenza elleni oltóanyagokat.

A szaktárca teljesítményelv alapján gondolja kifizethetőnek a nem kötelező védőoltások beadását.

2,5 millió ingyenes influenzavakcina

Ez utóbbiból idén két fajta is rendelkezésre áll. Az egyik a tavaly már bevetett, egy komponensű, A (H1N1) elleni Fluval P, a másik a tavalyitól eltérő, de ugyancsak három összetevőből álló – ezek egyike az A (H1N1) – Fluval AB. Az országos tiszti főorvos szerint várhatóan ez utóbbi iránt nagyobb lesz a kereslet. Arra a kérdésre, hogy akkor miért van szükség a csupán egyetlen vírus elleni védőoltásra, Paller Judit elmondta: a Fluval AB-t most engedélyezi az Országos Gyógyszerészeti Intézet, s e folyamat lezárultáig is rendelkezni kell megfelelő védőoltás mennyiséggel. A két vakcinából összesen 2,5 millió ampullát adhatnak be a rizikócsoportoknak térítésmentesen az orvosok. Az egészségügyi tárca államtitkára, s az országos tiszti főorvos nem győzte hangsúlyozni, a terhesek kiemelt rizikócsoportot alkotnak. A védőoltás – a korábbi híresztelésekkel ellentétben – semmiféle szövődményt nem okoz sem nekik, sem megszületendő gyermeküknek.

A politikai adok-kapoktól sem mentes tárgyalás során az egészségügyi vezetők leszögezték: a hazai oltóanyag a világ legjobbjai közé tartozik, igen magas, 70 százalékos szerológiai válaszreakciót eredményez. Fontosnak tartották továbbá, hogy a szakma és a közvélemény ugyanazzal a bizalommal forduljon az oltási programok felé, mint tette ezt korábban. Ennek érdekében a lakosság mellett rendszeres tájékoztatást és konzultációt szerveznek az esetleges influenzajárvány frontvonalában dolgozó háziorvosoknak. A felkészülés már elkezdődött. Épp a bizottsági beszámoló idején tartotta meg az első felkészítő tájékoztató programját az ÁNTSZ, mint ahogy már munkába állt a lakosság 40 százalékát lefedő influenzafigyelő szolgálat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ebben a szezonban is az A (H1N1) vírus okozza majd az influenzás megbetegedéseket.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink