hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A lakosság fele sem oltatná be magát influenza ellen

Az elmúlt öt évben a magyar felnőttek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább három alkalommal, holott általában véve ismerik a vakcinát, de a betegséget nem tartják olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzenek ellene.

Hatékony megelőzésként inkább a szokásos vitamin, tea, lázcsillapító kombinációt választják - állapítja meg a TNS Hungary Piackutató felmérése.

A reprezentatív kutatás eredményei azt sugallják, hogy az embereknek csupán 37 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát, mivel ennyien értettek egyet azzal az állítással, hogy "ha megelőzhető az influenza egy oltással, akkor inkább az oltást választom, mint azt, hogy később esetleg beteg legyek". Az is érdekes tapasztalata a vizsgálatnak, hogy azok, akik korábban már kaptak influenza elleni védőoltást, ismételten tervezik ezt.

A felmérés alapján a megkérdezettek 60 százaléka nem volt influenzás az elmúlt öt évben, és bár tisztában vannak a nátha és az influenza tünetei közötti különbségekkel, úgy érzik, hogy ők nincsenek kitéve a megfertőződés veszélyének.

Sokan - 60 százalék - gondolják úgy, hogy vitaminokkal, erős immunrendszerrel, általános népi gyógymódokkal kivédhetik az influenzát, és csupán a megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy az influenzát védőoltással lehet megelőzni.

Az influenza elleni védőoltás ismeretével nincs gond, hiszen ez a legismertebb védőoltás ma Magyarországon: az emberek 69 százaléka ismeri, míg a kullancs elleni vakcinát 49, a hepatitis elleni védőoltást pedig 39 százalékuk említette a kutatás során.

A szezonális influenza elleni védőoltást csupán 70-80 százalékos hatékonyságúnak tartják az emberek - derül ki a kutatásból.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés