2021. augusztus. 02., hétfő - Lehel.
hirdetés
hirdetés

A H1N1 influenza idegrendszeri szövődményei gyermekekben

Az Egyesült Államokban a becsült adatok szerint 2009. és 2010. áprilisa között 43–89 millió lakos esett át H1N1 pandémiás influenzafertőzésen, s közülük 14–28 millió volt a 17 éven aluliak száma.

Egy kórházi megfigyelés – 2009. április 1. és november 30. között – 303 gyermekre terjedt ki (átlagéletkor: 6,5 év). Valamennyi gyermekben mikrobiológiailag igazolták a H1N1 infekciót. Tizennyolc betegben tapasztaltak neurológiai szövődményt. E betegek 83%-a valamilyen egyéb betegségben is szenvedett, 66%-ban neurológiaiban (epilepszia, lázas eklampszia, neuromuszkuláris megbetegedés, elhúzódó idegrendszeri fejlődési zavar). A leggyakoribb szövődmények a következők voltak: görcsök, encephalopathia, status epilepticus, aphasia, fokális neurológiai tünetek.

Összehasonlításként felhasználták annak a 234 gyermeknek az adatait, akik 2004 és 2008 között szezonális influenza miatt feküdtek osztályukon. Ebben a betegcsoportban 16 neurológiai szövődményt figyeltek meg (görcsök, status epilepticus), de egy betegben sem tapasztaltak encephalopathiát, aphasiát, fokális neurológiai tüneteket. Az összes influenzában megbetegedett gyermekek ¼-e szenvedett valamilyen egyéb betegségben.

A megfigyelést végzők megjegyzik, hogy a H1N1 pandémia kapcsán gyermekekben észlelt idegrendszeri szövődmények nem jártak együtt respiratorikus, kardiovaszkuláris szövődményekkel vagy egyéb szervek elégtelen működésével.

Forrás: Arch Neurol. Published online September 20, 2010

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.