2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

A H1N1 influenza idegrendszeri szövődményei gyermekekben

Az Egyesült Államokban a becsült adatok szerint 2009. és 2010. áprilisa között 43–89 millió lakos esett át H1N1 pandémiás influenzafertőzésen, s közülük 14–28 millió volt a 17 éven aluliak száma.

Egy kórházi megfigyelés – 2009. április 1. és november 30. között – 303 gyermekre terjedt ki (átlagéletkor: 6,5 év). Valamennyi gyermekben mikrobiológiailag igazolták a H1N1 infekciót. Tizennyolc betegben tapasztaltak neurológiai szövődményt. E betegek 83%-a valamilyen egyéb betegségben is szenvedett, 66%-ban neurológiaiban (epilepszia, lázas eklampszia, neuromuszkuláris megbetegedés, elhúzódó idegrendszeri fejlődési zavar). A leggyakoribb szövődmények a következők voltak: görcsök, encephalopathia, status epilepticus, aphasia, fokális neurológiai tünetek.

Összehasonlításként felhasználták annak a 234 gyermeknek az adatait, akik 2004 és 2008 között szezonális influenza miatt feküdtek osztályukon. Ebben a betegcsoportban 16 neurológiai szövődményt figyeltek meg (görcsök, status epilepticus), de egy betegben sem tapasztaltak encephalopathiát, aphasiát, fokális neurológiai tüneteket. Az összes influenzában megbetegedett gyermekek ¼-e szenvedett valamilyen egyéb betegségben.

A megfigyelést végzők megjegyzik, hogy a H1N1 pandémia kapcsán gyermekekben észlelt idegrendszeri szövődmények nem jártak együtt respiratorikus, kardiovaszkuláris szövődményekkel vagy egyéb szervek elégtelen működésével.

Forrás: Arch Neurol. Published online September 20, 2010

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.