2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Az influenza megelőzése oltással csökkenti a szívinfarktus rizikóját

Az Egyesült Királyságban retrospektív vizsgálatot végeztek a 40 éven felüliekben.

Az egyik csoportba 78 706-an kerültek – közülük 2001 és 2007 között 16 012-en szenvedték el az első szívizominfarktusukat –, a kontrollok közé 62 694-en. Mindkét csoport tagjai fele-fele arányban részesültek a vizsgálatot megelőző évben influenza elleni szezonális oltásban.

Kiderült, hogy ha korán kapták a vakcinát, akkor kevesebb infarktus lépett fel, mint azok esetében, akik november közepe után részesültek profilaxisban. Az is egyértelművé vált az elemzés során, hogy az influenza megelőzésére adott oltás 1/5-ével csökkenti az első szívizominfarktus rizikóját.

Ugyanakkor ilyen összefüggést a pneumococcus vakcinációval kapcsolatban nem tapasztaltak. A tanulmányt végzők véleménye szerint megfontolás tárgyát kell képeznie a 40–65 év közötti populáció évenkénti oltásának, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e az influenza súlyos lefolyására hajlamosító tényezővel.

Forrás: CMJ 

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.