hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Csak a szexen jár az eszük? Hát nem…

A közvélekedéssel ellentétben a tinédzserek többsége nem él nemi életet – legalábbis az Egyesült Államokban. Az ezt alátámasztó adatokat a Pediatrics című lapban hozták nyilvánosságra Guttmacher Intézet szakemberei.

Friss hír, hogy a francia egészségügyi minisztérium ingyenessé tette az első és második generációs fogamzásgátló tablettákat a 15 és 18 év közötti lányok számára, akik − orvosi vizsgálatot követően − recepttel és a szüleik társadalombiztosítási kártyájának bemutatásával, ingyen válthatják ki a tablettát bármely gyógyszertárban. De mégis mekkora a probléma, amit az ingyenes fogamzásgátlás megoldani vagy legalábbis enyhíteni hivatott?

Lássuk a számokat a tengerentúlról. A Lawrence Finer és Jesse Philbin által a Pediatrics című lapban közzétett, 2006 és 2010 közötti adatok szerint 13 éves kora előtt a fiúk és a lányok között is nagyon kevesen vannak, akik szexuális életet élnek: a 10 évesek 0,6 százaléka, a 11 évesek 1,1 százaléka, a 12 évesek 2,4 százaléka szexuálisan aktív; a 12 év alatt teherbe eső lányok száma pedig egészen csekély.

Mire azonban a lányok elérik a 15 éves kort, hirtelen változás következik be: a szexuálisan aktív tinik aránya 16 éves korban 33 százalék, 17 éves korban 48 százalék, 18 éves korban 61 százalék, 19 éves korban pedig 71 százalék. A szerzők ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy az idézett százalékos arányok nem emelkedtek az elmúlt évtizedekben. Kiskamasz korban mindig is a nemi élet kerülését diktálták a társadalmi normák, míg a szüzesség elvesztését a serdülőkor normális elemének tekintették. A legutóbbi idők adatai viszont azt jelzik, hogy a mai amerikai tinédzserek csak később szánják rá magukat a nemi élet megkezdésére, ezért minden korcsoportban megfigyelhető a szexuálisan aktív lányok arányának csökkenése. Miért van az mégis, hogy a közvélekedés úgy látja, hogy egyre inkább és egyre fiatalabb korban hódít a szexuális szabadosság. A vizsgálatot vezető Lawrence Finer így látja az okokat: „A politika és a média szenzációhajhász módon tálal egyedi eseteket, ami azt a hamis benyomást kelti, hogy már a 10-11 évesek is tömegével élnek nemi életet. Az adatok azonban nem támasztják alá ezeket a félelmeket. Mi inkább azt látjuk, hogy a fiatalok tovább várnak az első aktussal, nagyobb arányban élnek a fogamzásgátlás lehetőségével, és ritkábban esik meg velük, hogy akaratukon kívül terhesek lesznek.” A tinédzserek többsége használ valamilyen fogamzásgátlást, amikor megkezdi a nemi életet. Ha az okokra kérdeznek náluk, akkor a védekezés fő okaként a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzését jelölik meg.

A kutatók azt találták, hogy a 15 éves lányok ugyanolyan tudatosak a fogamzásgátlás terén, mint idősebb társaik: a 16 évesek több mint 80 százaléka védekezik valamilyen módon az első nemi aktus során, és az első nemi érintkezés utáni 12 hónapban a tizenévesek 95 százaléka használ fogamzásgátlást. A nemi életet 14 éves kora előtt kezdő lányok azonban kevésbé védekeznek az első alkalommal, és hosszabb idő telik el, míg rászánják magukat valamilyen fogamzásgátlásra.

A serdülők szexuális szokásait és reproduktív egészségét egy 2009-es vizsgálat mérte fel az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Eszerint a tizenéveskori terhesség aránya az Egyesült Államokban kilencszerese a hollandiai értékeknek, és négyszer magasabb, mint Franciaországban és Németországban. Az amerikai tizenéveskori abortuszráta kétszerese a hollandiainak és a németországinak. Az Egyesült Államokban 28-szor annyi gonorrhoeás eset fordul elő a tinédzserek körében, mint Hollandiában. Amennyiben a tiniterhességek arányát az Egyesült Államokban is sikerülne a hollandiai szintre csökkenteni, ezzel évente 617 ezerrel csökkenne a fiatalkori terhességek száma.

A szakértők szerint az Egyesült Államok azért van jelentősen elmaradva e téren az európai országok mögött, mert nincs az egyes életkori csoportokra lebontott, átfogó szexuális nevelés az iskolákban.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pediatrics)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink