hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kaliforniában betiltották a homoszexuálisok „gyógyítását”

Kalifornia az első állam az USA-ban, ahol betiltották azokat az alaptalan terápiákat, amelyekkel a meleg serdülőket „normálissá” akarják alakítani.

„Ezeknek az eljárásoknak semmiféle tudományos vagy orvostudományi alapjuk nincs, és most a kuruzslás szemétdombjára kerülnek” – mondta Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a San Francisco Chronicle-nek adott nyilatkozatában. Szeptember 29-én írta alá a törvényt, amely illegálisnak nyilvánítja ezeket a kezeléseket.

Brown következtetése összhangban van azzal, amit néhány éve pszichológusok egy kijelölt munkacsoportja állapított meg, akiket az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) bízott meg azzal, hogy mérjék fel az összes, e témában megjelent közleményt és könyvet, könyvfejezetet. A munkacsoport, amelyet Judith Glassgold vezetett, semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy ezek a terápiák hatásosak lennének.

„Ezek a kezelések egyáltalán nem segítettek, sőt, ártalmasak lehettek. A kezeltek legtöbbje depressziósabb és szorongóbb lett, és többen közelebb kerültek az öngyilkossághoz” – mondta Glassgold. „Ezek a beszélgetős terápiák rendszerint azon a feltevésen alapulnak, hogy a homoszexualitás mentális betegség, amelyet a helytelen nevelés és a nemi szerep tisztázatlansága okoz. Megpróbálják ezt elmagyarázni a ’betegnek’, és rávenni őt arra, hogy úgy viselkedjen, mintha heteroszexuális lenne” – tette hozzá Glassgold.

Nem lehet tudni, hogy az új törvény hány tinédzsert érint majd. A legújabb vizsgálatot az ilyen „konverziós terápiák” elterjedtségével kapcsolatban 2009-ben végezték az Egyesült Királyságban. A felmérésben 1300 pszichoterapeuta vett részt, és kiderült, hogy praxisa során minden hatodik megpróbálkozott már a homoszexualitás kezelésével, és 4%-uk azt mondta, hogy újra megtenné.

„Azt hisszük, hogy bizonyos vallási közösségekben, például az amerikai evangéliumi keresztények körében magasabbak lehetnek ezek az arányok” – mondta Glassgold.

Egyes szervezetek tiltakoznak az új törvény ellen. A kaliforniai központú „A homoszexualitás kutatásának és terápiájának országos szövetsége” nevű szervezet szerint a törvény „megszégyeníti a terapeutákat és elvonja a szülőktől az őket megillető jogokat”.

E csoportok azonban kisebbségben vannak. Még Robert Spitzer, az e terápiákat alátámasztó legnagyobb hatású kutatások mögött álló pszichiáter is beismerte nemrég, hogy munkája teljesen hibás volt. Még ennél is tovább ment, amikor bocsánatot kért a meleg közösségtől.

„Már kezdettől fogva láttuk e vizsgálatok metodológiai hibáit, de sokan, főleg a konzervatív és vallásos média nagy hírverést csapott nekik” – mondta Clinton Anderson, az APA homoszexualitással foglalkozó irodájának igazgatója.

A Glassgold vezette munkacsoport szerint vannak más, bizonyítékokkal alátámasztott megközelítések, amelyek segíthetnek a tinédzsereknek abban, hogy feloldják a konfliktust szexuális orientációjuk és vallásos hitük között. Ezek olyan kezelések, amelyek megküzdési stratégiákat tanítanak az érintetteknek és arra ösztönzik a családtagokat, hogy támogassák meleg rokonukat és jóindulattal viseltessenek iránta.

Glassgold úgy gondolja, hogy az új kaliforniai törvény csak az első lépés, és még sokkal többre van szükség. „Ezek a terápiák azért léteznek, mert igény van rájuk. Sokkal többet kell tennünk, hogy megszüntessük a melegek stigmatizációját. Hiszen a homoszexualitás nem mentális betegség, és semmi szükség olyan kezelésre, ami ’meggyógyítja” – mondta.

 

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés