hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

A HPV oltás lassan terjed az Egyesült Államokban

A serdülő lányoknak csak mintegy a fele tűrte fel ingujját, hogy megkapja a méhnyakrák ellen védő vakcinát – jóval kevesebben, mint a másik két, serdülőkorban esedékes oltás esetében.

Mint ismert, a HPV, amely szexuális úton terjed, méhnyakrákot és genitális szemölcsöket okozhat. Az Egyesült Államokban 2006-tól fogva kapható a HPV (humán papillóma vírus) elleni oltás. A múlt évig csak a lányok 49 százaléka kapta meg legalább az első adagot a javasolt három közül, és csak egyharmaduknak adták be mind a három oltást – tette közzé a Betegségmegelőző és -ellenőrző Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

Ezzel szemben a tizenévesek kb. kétharmadának adták be a bakteriális meningitisz ellen javasolt és a Di-Per-Te-meningitisz oltást.

Érthető, hogy egy új vakcina esetén idő kell ahhoz, hogy átoltottság szintje elérje a régebben alkalmazott oltásokét, azonban a HPV vakcinával kapcsolatos eredmények „nagyon csalódást keltőek” – mondta dr. Melinda Wharton, a CDC munkatársa. „Ha nem végzünk sokkal jobb munkát, akkor egy következő generáció is védtelen lesz a méhnyakrák ellen idősebb korában” – jelentette ki dr. Wharton.

Kérdés, hogy miért nem adatja be magának több tinédzser lány a HPV oltást. Az egyik ok az lehet, hogy a vakcina sokaknak túlságosan drága, a másik pedig, hogy törődni kell vele: 6 hónapon belül háromszor is el kell menni az orvoshoz.

De ezeken kívül a szexnek is kétségtelenül köze van a dologhoz a szakértők szerint. A lányoknak 11–12 éves korukban kellene megkapniuk a vakcinát, akkor, amikor szexuálisan még nem aktívak. A HPV oltás ugyanis csak akkor hatásos, ha a beoltott lány még nem találkozott a vírussal. Egyes szülők azonban ezt nem értik meg, és azt gondolják, hogy fölösleges ilyen fiatal korban, a szexuálisan még nem aktív gyermeknek beadatni az oltást. Mások pedig úgy érzik, hogy ennek kapcsán beszélgetniük kellene lányukkal a szexualitásról, amire még nem érzik késznek gyermeküket vagy magukat.

Ezek a magyarázatok egy 2010-es telefonos felmérésből derültek ki, amelynek során több mint 19 000, 13 és 17 év közötti lány szüleivel beszéltek. Rhode Islandben és Washingtonban volt a legmagasabb – kb. 70 százalék – az átoltottsági arány, a legalacsonyabb – kb. 29 százalék – Idahóban.

A vizsgálat a CDC online kiadványában, a Morbidity and Mortality Weekly Report-ban jelent meg.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Associated Press, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink