hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

Büntetőeljárás lehet a kórházlátogatási akció vége?

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény szerint az állami szervek kötelesek a képviselő részére a munkájához szükséges felvilágosítást megadni, írja a Magyar Nemzet.

Takács Péter egészségügyi államtitkár megelégelte, hogy Magyar Péter kórházról kórházra jár, és az ott tapasztalt állapotokról posztol. A Tisza Párt elnöke ezentúl csak az igazgatói irodába mehet be a kórházakba, az államtitkár szerint ennyi jár neki, semmi több. A Tűzfalcsoport ennek nyomán utánajárt, hogy mi a jogi mozgástere az európai parlamenti képviselőnek az állami szervek ellenőrzése kapcsán.

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény csupán annyit rögzít, hogy az állami szervek kötelesek az Európai Parlament képviselői részére a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni – idézi a blog megállapításait a Magyar Nemzet.

A vonatkozó szakirodalom szerint az EP-képviselők ellenőrzési jogosultsága kapcsán arra törekszenek a nemzeti jogalkotók, hogy az adott állam képviselőivel azonos jogok és kötelezettségek illessék meg őket is. Ebben korlátlan belépési jogosultság egy állami intézménybe, különösen előzetes egyeztetés nélkül nem szerepel.

Továbbá az európai parlamenti képviselő számára az állami szerv nem köteles személyesen tájékoztatást adni, azt írásban is megteheti. Ha akadályozza a képviselő az állami intézmény rendeltetésszerű működését, ottléte alatt törvénybe ütköző módon kép- vagy hangfelvételeket készít, akkor jogszerűen felelősségre vonható, tettenérés esetén vele szemben akar büntetőeljárás is kezdeményezhető.

Kulja András és Magyar Péter a Szolnoki Hetényi Géza Kórház liftjében, amelybe beszurultak.  (Fotó: Magyar Péter hivatalos Facebook-oldala)
Kulja András és Magyar Péter a Szolnoki Hetényi Géza Kórház liftjében, amelybe beszurultak. (Fotó: Magyar Péter hivatalos Facebook-oldala)

(forrás: Magyar Nemzet)

Könyveink