hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Brit orvosok az eutanázia ellen

Egy friss felmérés szerint a brit orvosok kétharmada nem ért egyet azzal, hogy világos, szabályozott keretek között segíthessék a halálba azokat, akik gyógyíthatatlan betegségük vagy erősen leromlott állapotuk miatt így kívánnak megszabadulni szenvedéseiktől.

A felmérésben megkérdezett több mint 3700 orvos túlnyomó többsége úgy nyilatkozott, hogy az orvosok semmilyen formában nem asszisztálhatnak betegeik önként vállalt halálához. Ez szöges ellentétben áll a közvéleménykutatások adataival, melyek szerint igenis mielőbb meg kellene teremteni az eutanázia jogi feltételeit.
A Palliative Medicine című lapban közzétett adatok szerint leginkább a palliatív és a geriátriai ellátásban dolgozók ellenzik az eutanáziára vonatkozó szabályok megalkotását, amit jól tükröz, hogy e körből alig tízen vélik úgy, hogy meg kellene végre tenni a szükséges lépéseket.
A vizsgálat egyúttal kitért arra is, hogy az orvosok mennyiben vesznek részt az életfenntartó kezelések felfüggesztéséről hozott döntésekben. A mostani adatok nem sokban térnek el a 2004-ben lefolytatott hasonló vizsgálat eredményeitől: akkor az orvosok mindössze 0,49 százaléka, most pedig 0,51 százaléka válaszolta, hogy maga is aktív részt vállalt a döntés meghozatalában.
A „kettős hatás” érvényesüléséről a megkérdezettek 17,1 százaléka számolt be (ami jelentős csökkenés a 2004-ben regisztrált 32,8 százalékhoz képest); ez azt jelenti, hogy az orvos azzal a biztos tudattal alkalmaz a beteg szenvedéseit enyhítő terápiát, hogy ezzel egyszersmind az utolsó pillanatot is egyre közelebb hozza számára.
A probléma megoldása nem sokáig odázható, hiszen az Egyesült Királyságban 300 ezerre tehető azok száma, akik úgy halnak meg, hogy noha életük végső szakaszában palliatív ellátásra szorulnának, mégsem jutottak hozzá az elmenetelt könnyítő hospice-jellegű szolgáltatáshoz.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés