hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az MSZP budapesti egészségügyi integrációt szorgalmaz

Az MSZP fővárosi kerületi elnökei azt kérik Tarlós István főpolgármestertől, hogy hajtsa végre a Budapesti Egészségügyi Integrációt, véleményük szerint ez az első lépés ahhoz, hogy gazdaságos, magas minőségű szolgáltatásokat kapjanak a fővárosi betegek.

Közleményükben azt írják: mára bebizonyosodott, hogy választási ígéreteivel szemben Tarlós Istvánnak és a Fidesznek nincs programja a fővárosi egészségügy problémáinak megoldására.

Az MSZP fővárosi kerületi elnökei a budapesti egészségügyi modell koncepciójának a megvalósítását szorgalmazzák, szerintük az megszüntetné a gazdasági nehézségekkel küzdő kórházak anyagi problémáját.

Közölték, hogy a fővárosi kórházak állami kézbe adásának ötletét nem tudják a budapestiek számára elfogadható szakmai koncepciónak tekinteni. Ez a lépés szerintük fővárosi kórházak megszűnését eredményezheti, ez pedig romló egészségügyi szolgáltatásokhoz, még hosszabb várólistákhoz és egészségügyi berendezések műszaki állapotának romlásához vezetne.

Mint hozzátették, az MSZP nem érti, hogy a főpolgármester miért akar szabadulni attól a törvényben foglalt kötelességtől, amelyet az egészségügyi szolgáltatások biztosítása kapcsán a jogszabály Budapest önkormányzatára ró.

A szocialisták szerint az elmúlt napok Fideszen belüli politikai huzavonái, ellentmondó történései káoszt gerjesztenek és elbizonytalanítják a főváros egészségügyi dolgozóit; ez súlyos kihatással lehet a betegellátás színvonalára, kárt okozva a budapestieknek.

Kitértek arra: nem halogatható tovább az egészségüggyel kapcsolatos, "Fidesz által okozott káosz" tisztázása, ezért felkérik a kormányt, hogy mondja el, mit tervez. Az állásfoglalás szerint a Fidesz választási programja és Budapest programja sem tartalmazza a mostani államosítási elképzeléseket, ezért az MSZP kerületi elnökei arra szólítják fel Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt: mihamarabb álljon a nyilvánosság elé és ismertesse kormánya koncepcióját.

Tarlós István a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott: nem tűnik egészségesnek, strukturálisan logikusnak, hogy részben - a társadalombiztosításon keresztül - az állam, részben pedig a főváros finanszírozza az egészségügyet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink