hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Aki a kórházak központosításával szembemegy...

Tarlós István a csütörtökön megjelenő Figyelőnek adott interjújában azt mondta: vannak olyan orvosszakmai kérdések, amelyeknek a megoldására az önkormányzatokat "en bloc" nem tartja alkalmasnak.

A főpolgármester szerint aki a kórházak központosításával szembemegy, az a kormányprogrammal megy szembe.

A lapnak nyilatkozva a főpolgármester az említett orvosszakmai kérdések közé sorolta a kapacitásproblémákat, az ágyszámok, valamint a kórházösszevonások ügyét.

Tarlós István szerint ha az állam közvetlenül felügyeli az egészségügyet, visszavesz egy olyan feladatot, ami az övé. Mint fogalmazott, nem tűnik egészségesnek, strukturálisan logikusnak, hogy részben - a társadalombiztosításon keresztül - az állam, részben pedig a főváros finanszírozza az egészségügyet.

A holdingba szervezés alternatíva volt, nem kizárólagos elképzelés

A főpolgármester egy hete, szerdán jelentette ki egy sajtótájékoztatón, hogy szerinte egységesen "állami gondozás alá kell venni" a fővárosi kórházakat. Tarlós István azt mondta, mérhetetlenül károsnak tartja az egészségügy jelenlegi kettős, állami és önkormányzati finanszírozását.

A városvezető mostani interjújában úgy fogalmazott: a központi felügyeletet ma szakmailag és a finanszírozás szempontjából is alkalmasabbnak tartja.

Arra a felvetésre, hogy a decemberben a kormány elé terjesztett fővárosi fejlesztési programban még az szerepelt, hogy önkormányzati keretek között holdingba szervezik a kórházakat, azt mondta: az egy alternatíva volt, nem kizárólagos elképzelés.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés