2021. szeptember. 18., szombat - Diána.
hirdetés
hirdetés

Az infliximab kezelés biztonságossága Crohn-betegségben

Izrael egyik kórházában azt tanulmányozták, hogy a Crohn-betegség kezelésében alkalmazott infliximab terápia milyen mellékhatásokkal jár rövid és hosszú távon.

A 297 beteg 1794 infúziót kapott. Átlagosan 14,3 hónapig követték a betegeket. Összesen 44 betegben tapasztaltak súlyos mellékhatást (15%), és közülük 33 esetben kellett az infúziós terápiát abbahagyni. Heveny infúziós reakciót 18 alkalommal észleltek (10 betegben légzési zavarok, 1 esetben anafilaktoid reakció). Szérumbetegséghez hasonló állapotot diagnosztizáltak 1 infliximabbal kezeltben, 3-ban pedig gyógyszer indukálta lupust. Új demielinizációs betegség alakult ki egy Crohn-betegben. Nyolc olyan beteg volt, akiben súlyos infekciót állapítottak meg, valamennyien egyéb immunszuppresszív terápiában is részesültek.  Hat esetben malignoma fejlődött ki (lymphoma és bőrrák). A megfigyelési idő alatt négyen haltak meg: gasztrointesztinális vérzés (2), szepszis (1), illetve malignoma (1) következtében. A meghaltak átlagéletkora 72,5 év volt.

Forrás: Inflammatory Bowel Diseases 2010; 16: 2109-2116.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.

Vannak hormonbetegségek, amelyek mindkét nemet megtámadhatják, és vannak jellegzetesen nemspecifikus problémák is.