hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az ember a szuperbaktériumok legjobb barátja

Az egész világ egészségét fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok – idézi az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetését az MNO.

Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója a témával kapcsolatos első kutatási eredményeiket ismertetve hangsúlyozta, hogy a témával kapcsolatos tudatlanság „veszélyesen magas szintet ér el világ minden részén” és a modern orvoslás végét is okozhatja.

A tizenkét országban (Barbados, Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, India, Indonézia, Kína, Mexikó, Nigéria, Oroszország, Szerbia, Szudán és Vietnam) elvégzett, kimerítőnek korántsem tekintett WHO-tanulmányba bevont tízezer ember közel kétharmada vélte tévesen úgy, hogy a penicillinalapú gyógyszerekkel és más antibiotikumokkal kezelhető az influenza és a megfázás, holott ezek az orvosságok vírusok ellen hatástalanok. A megkérdezettek mintegy harmada gondolta, hogy abba kell hagyniuk az antibiotikum szedését, ha jobban érzik magukat. Ez tévedés, valójában az előírt mennyiséget az előírt ideig kell szedni. A megkérdezettek háromnegyede gondolta úgy, hogy akkor keletkezik antibiotikum-ellenállás, ha a szervezet ellenállóvá válik az antibiotikummal szemben. Valójában nem az emberek vagy az állatok, hanem a baktériumok válnak ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben, és terjedésük miatt válik nehézzé a fertőzések kezelése. A résztvevők mintegy kétharmada szerint nem fenyegeti szuperbaktérium-fertőzés azokat, akik előírás szerint szednek antibiotikumot. Majdnem felük vélekedett úgy, hogy az antibiotikum-rezisztencia csak azokra veszélyes, akik túl gyakran szednek antibiotikumot – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink